澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
咁click吧。
是的。但係GD好似包埋GC,無記錯的話。
如果諗住去澳洲 qualify and admit (say NSW),係咪應該而家就去 LPAB submit Form 16,睇佢要我補讀啲咩澳洲 law modules?
是的。

其實呢度博讀夠兩年再行 485,會唔會太冒險?
GD本身申請唔到485. 你一係就讀2年既LLM,例如 Monash https://www.monash.edu/study/courses/find-a-course/2022/laws-l6004?international=true

或者其他有speciality既law master,同時將個Priestley 11補完。
無特定日數要求。
由我巴我唔係質疑你,但有樣嘢想搞清楚
我睇到 485 話係容許多過一個類別相近嘅 academic program 一齊計兩年
假設我要補嘅 Priestley 11 modules 只係需要讀一年左右,咁我連埋 practical legal training 去計係咪可行?
定還是可能我上面講嘅可以令我做律師,但就行唔到 485?我意思係,如果行唔到 485,係因為個 program 太短,定係個 program 本身唔會認可到行 485?
Sorry 多口問句 同一個EOI 剔兩個subclass 同 分兩個EOI 每個淨係剔一個subclass 有咩唔同?
咁如果485有2年係香港,有2年係澳洲,係咪都可以拎到189?(係香港嗰2年唔關covid事,純粹私人理由)

唔知有冇理解錯,唔該晒由我爸
要485住4年澳洲先apply得wo
唔可以,咁樣唔可以算4年都定居澳洲。
有d州見到個eoi tick埋189會唔邀請190,同州政府內部seminar時佢地話既。
485 PSW要求係申請前6個月內一個完成學歷必須為bachelor/master/phd,GD/GC都唔可以。補Priestley直頭唔會完成個學歷。

咁樣讀可以幫到你admissiom,但唔符合申請485資格。
明白了,感謝由我巴
啲人根本就無心嚟

以前就話香港啲咩離地中產出賣香港奶共,其實只係自己做唔到。到依家有機會相對容易做到,即刻仆到去想做埋一份
不嬲都打算長住,只係485其中有部分時間因為一啲原因要暫時離開澳洲,請問點睇得出無心
請問宜加485係咪仲係4-6個月審批時間?
12月中收到final transcript 要6個月內報 當5月中報即係大概10月可以獲批落地去澳洲?

另外另一半有eu passport個啲會否影響佢跟485主簽既配偶身份過去

有做過少少資料搜集 因為需要有同居關係證明 但我地宜加係住係屋企人既地方 咁係咪會無證明而申請唔到
由我巴 想補充少少

Couples must either be married, have registered a relationship or have been cohabiting for 12 months. It is not enough to be simply engaged

我同女朋友一齊左長時間但無實質同居證明 i.e. 聯名户口/共同租約合同 暫時未有結婚打算

我宜加既選擇係咪得返佢先申請485 同居 然後一年後先再申請填partner再幫佢申請?感謝
請問清稅果陣使唔使帶堆供養父母證明?
點解唔直接打去稅局問?
同果d 蝗落香港之後番上大陸住,hea到變香港永久居民有咩分別?
呢樣真係唔知
唔該由巴
想請問

個immigration 個英文test ,佢入面有個exemption 話British passport 唔洗考

BNO 算唔算British passport?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞