澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
OTC唔審skilled experience,無呢項服務。
唔係好明。
唔清楚註冊既野,點解唔直接遞申請試下?
請問到時(例如visa 186 要至少三年經驗)應該要點證明,或者有另一個機構可以做呢項服務?
485 配偶係咪工時不限,做咩都得?
是的。

同讀咩最好?
讀個你有興趣既最好。

同埋有咩辦法搬錢去澳洲?
銀行就咁轉就已經好方便。
做咩都得。
無其他機構可以assess,直接將工作證明文件遞比移民局。
Ching你好,請問而家喺偏遠地區讀緊Bachelor Vet Tech,畢業後有咩pathway申請pr?
我係澳門人,冇香港passport,工種又唔係政府想要既,係唔係得返好少options?
無澳洲地址開唔開到戶口架??
你本身有degree 分分鐘讀master都得啦
仲tafe
一陣tafe reject你咪仲慘
由巴,問左不同agent以下問題都有唔同答覆

想問讀patisserie 可唔可以用chef 身份申請485?

報以下既course:
Certificate III in Patisserie + Certificate IV in Patisserie+Diploma of Hospitality Management
但係向下讀,又話student visa會難批?
見到呢個同埋你fb講個it master既價錢

Q: 可否帶上父母/兄弟姐妹/配偶/小朋友
A: 根據移民法,可以加入同主申請人一齊申請既members of family unit只限配偶和孩子,父母兄弟姐妹都唔可以帶上。

如果想去到sattle左送家人過黎澳洲係咪唔係好得
500學生簽證有冇咩要求其實?
好似有存款要求?
由巴 想問一下

我之前係澳洲acct degree grad,理論上要行485-GW stream(before 2011) 想請教下…

1.如果而家新policy,係咪申請485時做一次skill assessment 就得,四年後申請190時唔使?

2. 如果想帶埋太太去,係咪最好就自己申請500過去先,將來過多幾個月太太用travel visa 再落地簽會唔會好d?

唔該哂
你既課程唔會係係CSU既Wagga Wagga campus掛?真漢子

不過unfortunately你無香港護照/BNO的話無得行HK Stream。我岩岩睇左一下應該可以做VET Nurse? 如果係的話只能試下畢業後做一年VET Nurse然後搵偏遠地區擔保行491.
第一次過黎之前準備定D cash,過到黎settle左先開bank account再TT?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞