澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
想請問由巴

做ACS 個RPL skill assessment, 自己寫比人reject既機會大唔大? 我見網上好多請槍,個個講到唔搵佢寫就meet 唔到ACS 個requirement
想問下由我巴 如果有醫生紙話唔適合打針咁入唔入得境?
你有無睇清楚tafe係讀乜㗎,佢哋讀同做嘅嘢,9成9都唔係大學生做㗎
想問下由我巴 485 secondary applicant 如果申請189/190 visa 然後唔成功, 會唔會影響485 pr pathway? 因為見到法案寫applicant cannot nominate point test or New Zealand stream, 所以唔知係咪包埋secondary applicant
係咪讀完只可以做junior position? 請指教
有睇呀!想做會計, 打算讀Diploma, 大學學費好貴, 資金唔夠囉
會計唔可以讀diploma喎, 一定要deg
有Byron bay同學最近番黎gold coast 上堂
唔好讀會計,垃圾科

利申:degree下年grad
https://www.tafecourses.com.au/course-listing/diploma-of-accounting-pathway-mentor-education/

呢D無話要deg喎, 仲有其他學院收生要求類似係咁寫, 有D寫埋完成diploma後, 可以繼續讀埋degree.

唔知有無理解錯誤呢
點解呀?好難讀?無興趣?
仲有咩科可以讀呢?
醫療系, 護士, 英文要求勁高, 無能力讀
你講得呢啲說話代表你完全冇做過資料蒐集
你貪果d英文要求易少少
第時出黎做野搵得少咪仲蝕
讀就唔難,但自己讀到好冇癮,內容好悶
讀完之後係澳洲又唔易搵工,市場一早就飽和。同埋商科英文要求其實都好高,直接決定你搵工嘅機會
飽咗 degree 仲貴到死添
所以咪話佢冇揾過資料
如果要揾錢真係藍領會更好
咁係咪可以overseas 飛Nsw 轉機再入qld 唔洗隔離
就係擔心自己英文唔好讀唔掂囉
冇得避架喇
想係澳洲做野就要學好英文
你可以一路讀書一路學好英文架姐
你應該諗邊科前路好d啦
會計前景麻麻
會計diploma就更加唔好 - 你qualify唔到,咁不如直接讀degree
知道藍領好揾, 都要睇適唔適合自已
大部份藍領, 如醫療系, 幼教, 飲食, 維修等係前景好啦!

TAFE - Bechalor of Accounting 又如何呢
比Uni - Bechalor of Accounting 平好多
念到最差, supermarket 都做, 再唔係就死狗返香港
爬一陣文
發覺自己拎住個master加做開嗰行都應該報唔到Tafe (想做電工or整車)...
即係想拎482就要格硬搵多個master讀...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞