[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
正常1080p,係咪想睇4k ,2k?
如果有埋2k/4K 有咩選擇?🙏🏻
4k會超支
好的 1080屌住先 謝謝
想加隻SATA SSD 落部腦到
係咪任何一隻都可以加?
睇中左SSD 870 EVO SATA III 2.5" 1TB

motherboard用緊 Z370
個機有SLOT 可以用
係咪要自己買埋SATA線同2.5" 轉3.5" 既HOLDER?
單塔夠壓?
12600應該夠
SSD求其擺就得 無位就痴喺箱
想打下魔獸世界,有時玩下低需求game,例如two point hospital,aoe2/3,cod6.
已有機箱/wifi手指
火牛有隻用咗十年嘅 antec true power new 750仲死唔去,
預6000執執佢:

1 x AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics
價錢:$2,299

1 x ASUS TUF GAMING B550M-PLUS Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x G.Skill Trident Z RGB Ryzen Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-16GTZRX
價錢:$820(3200同3600同價)

1 x WD Enterprise Ultrastar DC HUS726T4TALE6L4 4TB 7200RPM 256MB 3.5
價錢:$999

1 x WD Black™ SN750 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$569

總計: $5,786

另外想問下Wraith prism RGB有冇散賣?
多謝
SN750不如A2000慳嚟買prism
有冇人幫襯過compute_b
IG見到, 好似係黃店
差1舊水o者

NVMe kingston 好定 WD 好?我唯一堅持唔用三爽
三叔先係好野, 咁揀WD囉
我買左兩條sn550 1tb ,幫兩部電腦升級c drive容量。

兩部機都係用acronis ture image for wd 黎clone ssd,第一部順利搞掂,但第二部機clone完個disk format 變左做RAW ,讀都讀唔到,請問可以點搞?

會唔會係第二條ssd 本身就有事?
USB問題唔知應唔應該係到問,雖然都本身開左POST
想要TLC既,要讀寫速度快
想要type-c+usb 3.2用
唔該哂
咁比就

wd black > kingston A2000 > wd blue > kingston dramless 系列
冇睇好耐砌機野 想請教下點解宜家啲顯示卡貴左咁多?
巴打訓左幾耐
收到!多謝指教
請問有冇巴打知道prism RGB 有冇散賣,多謝
兩隻有咩唔同
其實 GF1 呢個系列都 ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞