[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
liquid打faze
vitality打astralis
vp打mouz/ence
錯post...
有F一定要插顯示卡,
無F可以插, 可以唔插
你插返顯示卡試左未
有kf 嘅你唔插顯示卡畫面都無,開唔到機。

任何cpu 都可以加顯示卡用。你俾成部電腦個 spec 出嚟睇下先

另外你係咪插完顯示卡,signal 線無插落張卡到?
無相又無spec ,我用緊心靈感應盡人事㗎咋。

建議你俾全機spec, 插好卡後 再影
- 機箱入面張卡插成點嘅相
- 機箱後面啲線你點插嘅相
- 機箱內籠整體嘅相

俾到呢4樣嘢,大家都易幫你好多。
無事了重裝完windows開到機
而家裝緊driver 裝完再插張卡入去再試開機
between, 都係果句, ram插返A2 B2 好d
想問點解咁多gigabyte卡冇人買
搞掂了 win10 on99 重裝完無事
thx 巴打s
記得bios enable 返xmp
Run stress test 拉 curve直到唔thermal throttle
3800x
2700 s
750w牛
32gb ram
X570 gaming wifi
P82機箱加原裝風扇

話說我down左個core temp睇cpu溫度
我發覺佢fluturate得幾勁
玩埸csgo Min 60幾 max 89度
就算平時係桌面都5x-7x
係中毒定airflow唔夠

感謝巴打
想問一下 我裝左fan control
張gpu 風扇rpm 100%去到成3000 幾
會唔會有問題架

同埋個i7 6700 stock cooler都上到3000
你唔覺嘈咪冇問題
買個好塔散可以跟去你下部機同下下部機
講溫度又唔講用咩散熱你想有咩comment
again AMD 原裝都夠用, 你唔oc同唔覺嘈既話
嘈架
3000幾rpm會唔會壞
佢design得出黎就預左你咁用
會快啲壞, 但唔會即刻壞
好啦 我都係較番低d
放棄stock cooler啦
你會發現另一個世界
唔想invest落粒舊u
等換新先一次過換埋
唔係.
一個塔散加個mounting kit就可以換 socket 用. 你自己諗諗
冇oc 原裝風扇散熱
唔明點解會彈到最近90度
部電腦用左接近兩年
機箱有冇對流
我standard好低, 佢唔 bsod / thermal throttle 就算
係你個 case 我會話正常
其實係因為打cs fps 彈得好勁所以先研究緊會唔會係cpu太熱
最近個fps一時180一時220 明顯睇到個畫面好唔smooth

機箱三前入一後出 但成個機箱因為空間問題放左入個窿道(三邊都係板),計劃緊係兩邊木板都梳個大窿睇下會唔會好啲,除左呢個方法同轉機箱擺位 有冇咩好建議
如果畫面stutter已經係thermal throttle既表現
不過tbh你180 fps邊睇得出
平平地換個AX120都好過stock cooler十倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞