[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
高階CPU用入門底板 你自己覺得有冇問題?
塊板咁廢 換咩U都死
忍到手就等下年年頭出12代i5 忍唔到就5600x+b550底板
同埋隻牛都未必夠你用得耐
唔知你咩牌子咩廠代工同咩level
500W理論上係夠用 但成部機full load嘅時候 部機所需嘅電力喺你隻火牛嘅轉換率條curve上未必係處於最好嘅狀態 簡單啲嚟講 火是夠的 但易打柴
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,399

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,560

1 x WD Blue WD20EZAZ 2TB 5400RPM 3.5
價錢:$395

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$470

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$999

1 x MSI MPG GUNGNIR 110M ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$599

1 x Noctua NH-D15 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
價錢:$740

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,541
加張 Asus dual 3060ti

想問咁砌有無大問題?
850W overkill
不過你之後想升級就買大啲都得
又黎psu overkill
買大啲將來升級諗少樣都好
又係你條撚樣
你由咩頭出8pin?
商品缺貨
話知佢賣到$1
反而我二就真心搵平卡賣俾手足
伏就無咩伏, 不過缺貨就話知你賣$1都好啦
買唔到有撚用咩
lm
cpu 呢屌 一陣買完板又話要cpu 同板一齊買咪仆街
幾銀
加埋炒價 買到隻張3080
依加打機好貴的
老闆
二萬4k打機list 得閒都會多開模擬器掛機 請問呢條list有冇咩問題
怕d15可能壓唔住5900

1 x AMD Ryzen™ 9 5900X
價錢:$4,399

1 x Gigabyte B550 AORUS PRO AX ATX
價錢:$1,699

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$880

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 XTREME 10GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$9,599

1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE850G M 850W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$840

1 x Fractal Design Torrent TG Light Tint E-ATX - Black
價錢:$1,490

1 x Noctua NH-D15 chromax.black Dual-Tower CPU Cooler
價錢:$870

總計: $19,777
多開模擬器起碼要32gb ram
底版唔好用gigabyte
display缺貨你買到先算
火牛轉用hcg,10年保
仲有你無ssd
仲要加幾把case fan
原來個箱包咁多fan
最後果行當我無講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞