[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
你用咩printer

Printer連咗wifi 電腦行lan應該都可以print架
hp 2600 series (垃圾)

我用iphone 同 wifi airprint 到, 但電腦lan 線 (由router 駁) 連唔到
asus tfu gaming b560m-plus wifi lga 1200 m.ATX
i5-11400
ddr4 3200 8gb ram*2
kingston m2 ssd
650w cooler master 牛
gtx 960 display
成功USB裝完win10 佢重新開機之後入唔到bios
開機黑畫面 點搞重開機有次話咩win10有個檔案失敗要修復
但我入左usb/dvd但load唔到 咩畫面都無 求救
裝drive嗰陣有冇得揀係用wifi連printer
以b550 msi mortar 計,只有 m.atx 板。同為軍火庫系列 嘅 tomahawk 係佢上位 & atx 版本,供電更好同其他用料都有唔同。分別係 4x2 同 5x2 同一款 Dr.Mos ,同樣並聯供電。

gigabyte aorus pro 計,佢呢期 atx / m.atx /itx / 甚至有無wifi 版本,vrm入面無論Mosfet 用料、相數、供電線路配置都完全唔同。

用價錢睇,同價 itx 通常會比ATX 供電差啲。不過都唔係絕對,用料/配置唔同嘅只能透過睇 test review / 睇 tech note 先可以對比到。
開機揀裝左windows 個drive boot
入唔到bio揀
開機連底板icon都見唔到
我淨係插左ssd 無裝其他ssd/hdd
usb/dvd都無插
有, 但次次禁左PRINT, 佢都會扮load
之後無反應死都唔print
唔知咩事我狂禁F11 del F2 ctrl+alt+del都無反應
一開機就係黑色一片
理論上得,但有時佢啲 setting 太唔 user-friendly,搞一輪不如買隻幾十蚊 wifi usb 無咁嬲。
睇底板有無著咩debug 燈, 或者直接係 mon 線鬆唔。
著左boot燈
係咪插錯咩針腳先會著?
睇返底板menu, 對返debug 燈果排入面 有 dram / display / cpu 嘅燈位。

如果有著過 dram 燈跟住 boot 唔起又唔熄機,可能係超 ram 出事。要 reset bios 去 reset 返 ram profile
想問一下 我裝左fan control gpu rpm 100%
rpm去到成3000 幾
會唔會有問題架
本身係長著boot燈...而家係長著vga燈...
點搞
入唔到底板bio...
btw得8gb*2 ram都超?
清左cmos未, 有內顯就抆左display card先
intel 超過 2666/ 2933 都係超ram。

可唔可以超睇底板晶片限制, b560有開。 實際超唔超到睇啲件夾唔夾,無咩包到100%。

是咪要買過兩條ram
定可以改完再開?我拎走左條獨立display卡就開到menu
如果拎走咗顯示卡就開到機, 好明顯 係顯示卡有問題
試下插多次顯示卡, 睇下開唔開到,
另外ram插A2 B2 好d
between, nodata
開唔到機...只係入到底板menu..
入唔到windows
入到 bios 表示當下組合嘅硬件無問題,淨返會係 windows 軟件問題 / 硬碟讀寫嘅問題(有時會認到碟但讀唔到) 。

試下揀返系統碟睇下入唔入到 windows?
唔得就重裝。
Budget:5000消費券+1000hkd

電腦主要用都係 打機,剪片,錄片,直播

舊電腦List
i5 6500
底板之前有一換過唔記得咩牌子
zotac gtx1060 6gb
geil d4-2400 8gb
corsair vs550w 8ot psu
wd biue 1tb
sk hynix mlc 256gb ssd
cooler master elite 130 cre

留display card ssd hard disk
想換新cpu同底板同RAM
同問火牛都用4/5年 洗唔洗換?
終於入到windows
如果我粒cpu 無KF係咪唔可以插獨立display?
要點搞先可以加張display落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞