[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
4k ? 1080 ?
gpu 長期 98 99 會突然 drop = 平時 gpu 效能已到頂,去到畫面複雜場面 應付唔到。
1080p炸
試下唔開 rt 會唔會有lag ,無事嘅話 係張卡喺複雜場景頂唔順。

都有事嘅話要睇下硬件 : ram / gpu 個頻率上唔到去應有水平
咩年代
以前用arctic silver就聽過要燒
而家邊使
哦你話拔劍之前
10分鐘都夠

各位ching我想砌黎打D2R 同遲下打back 4 blood 呢個配置夠唔夠做?
唔係好識電腦野,叫個friend幫我揀。佢話呢個打D2R夠做。同埋如果照list落深水埗比人照執有冇邊間話信譽好啲。
Hi巴打
尋日比你講完之後打算換隻Noctua Chromax.black NH-D15 玩下 睇下會唔會好啲
一黎就攻頂
have fun
未拔過 擔心中
好朋友
Ching有咩好推介。淨係想享受下用電腦打D2R,忍左Switch個濕鳩操作成個月。
條list算係咁啦, $5500 有display 有windows
出去腦場買未必有1050 ti
上網睇過啲片 少麻煩 頂ram 頂display
ram 唔插4條應該冇事
驚頂就D15S
而家我係兩條16gb ram
唔知你咩卡
都有機會頂
D15s同 d15就係差咁把風扇?
唔係
google到幅圖

死link
我Youtube下有咩分別先
性能上
你個機箱係咩
D15本身165mm高, Ram 要32mm高或以下, 唔係會撞風扇
假設你條ram 40mm 高, 你把風扇要升高8mm, 咁你個機箱要有173mm clearance先放到D15
P82 flow tempered glass atx 機箱 我冇仔細度過
見個機箱牛龜咁大應該夠掛。。。
https://www.antec.com/product/case/p82-flow
Max CPU Cooler Height ≤ 178 mm

就咁睇如果係173mm應該夠
你諗你
有型號就有得上官網睇
Max CPU Cooler Height ≤ 178 mm
睇返你條ram係咩型號先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞