[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
都係要睇, 水水 ti/ super 之類嘅表現都唔同。
有啲係呃錢,有啲係抵玩嘅。
價錢唔係同市價差太遠,無咩大問題。無話特別呃錢

用料係貴嘢,不過貴得嚟係啱價嘅。有 budget 嘅話照用無所謂,無 budget 先考慮換平料。

ram 好似之前有師兄話齋,如果用32GB ram 2x 16 GB 好過 4x 8 GB。 尤其msi 板,佢哋ram 嘅走線係 daisy chain,ram 超頻時 2條最有利。

另外有 budget 可以考慮用 3600Mhz ram,用 ram預設 profile 已經上到。 繼續用 3200Mhz 都無問題,ram 加速係會快咗,但唔會快到有咩明顯影響。

其他嘢無咩大問題,留意返機箱風道順暢同 正/負壓機就得。 不過你機箱本身有5把扇,額外再買3把係想換走3把箱扇做勁啲嘅扇 ?
想問問豐澤有無cpu買
凶宅無散賣任何零件,得廠機
之前有賣過ASUS RTX 3080/3090
750W 已經 more than enough
又係你條撚樣
試過hard disk賣
外置碟咋話
有豐澤劵唔知點用
唔使以前,凶澤網店而家都有內置HDD/SSD賣

凶澤App有AMD賣,無煙條
但係app無得用劵
樓上有師兄話網店有內置碟賣

我嘅話會買電話,年年都有新款你揀
想問下3個sys fan 4pin 分6隻風扇(唔玩RGB)應該用Y線定買個fan hub?
用緊z270 +2隻貓扇+4隻跟箱垃圾風扇 想換走4隻跟機扇
Y線
可以1分4 $30到
收到ching

冇錯
個3把風扇想換走頭個三把
靜啲勁啲
請問同時插lan線+WIFI 卡 (usb / pcie) 會唔會有衝突?

因為我插線先係上網, 但WIFI 卡想airprint
可唔可以預設係lan 線上網, 要print 果陣先用wifi 卡
超頻黎講呢?
細板會唔會相電小d
應該要點set?
fan speed 唔auto 咁set 幾多好? 平均50?
個curve 唔好set 100?
睇板廠堆料
唔通itx就一定最弱?好明顯唔會
可以, windows 有得揀。

不過呢個case 建議 wifi usb 抵玩啲,ac甚至 舊到 n type 都夠 airprint。 唔使煩入面pcie 夠唔夠位
ok
係咪幾十蚊免安裝版果d 都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞