[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
唔重要
8對8
16對16就得
即係
a2/b2 8
a1/b1 16

Or

a2/b2 16
a1/b1 8

都得
明白,thanks
兩萬幾蚊左右砌部機,因為預之後會換張display卡所以其他件想揀好啲唔使煩
平時打機都會玩下大作(death stranding 同遲啲會玩elden ring,間唔中玩apex,想穩定2K60),同埋會剪片,想知咁樣砌有冇嘢改?
Display卡諗住到時見到邊張3060TI有貨執一張就算

火牛預850W(遲啲會換卡),其實有幾隻都想揀但係我見中田好多都冇貨(CM V850W、HCG、Seasonic、Corsair AX都冇),唔知各位巴打有冇咩推介,遲啲都會換70甚至80系列嘅卡所以換貴少少靚啲嘅牛都可以

另外個Mon睇啱LG 27GP85-B同ASUS VG27AQL1A,呢兩隻係咪都係同級冇太大差距?

唔該晒各位巴打先

AMD Ryzen™ 9 5900X
AMD
$4,399

MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI ATX (現貨)
MSI
$1,999

G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
G.SKILL
$1,410

WD Blue WD40EZAZ 4TB 5400RPM 256MB 3.5
WD
$750

WD Black™ SN750 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
WD
$1,060

ASUS KO GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
ASUS
$5,699

Cooler Master MasterBox TD500 Mesh ATX - Black
Cooler Master
$730

Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
$850

Noctua NF-A12x15 PWM Quiet Slim 120mm Premium Quality Fan
Noctua
$185

Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
Microsoft
$1,260

LG UltraGear™ 27GP850-B 27" 2K Nano IPS 180Hz 1ms HDR 400 G-Sync® Compatible Gaming Monitor
LG
$3,550
結賬總額:$22,952
MX500
860 EVO
話說早幾日換左把d15散3800x
然後我上網搵左陣睇下大概溫度係幾多
我覺得而家我係有啲高的:idle 45-56度, run cinebench multicore十分鐘keep住係81度
我見啲人idle 3x-4x loading 70樓下

點解會咁呢
用緊p82機箱原裝扇 三入一出
Default PBO
係邊道有問題呢
你搬去空曠位比較下先
仲有人地可能冬天黎
要比較應該係室溫+幾多度
各位巴打好
因為貪nr200樣靚, 參考reddit後成功將matx版放左入個itx case
gpu打直插, 後面正正對住粒cpu(i5 11400), 借reddit圖參考:

裝完後, idle/上網 40度
但只係打lol, cpu/gpu就升到7、80度, 風扇好嘈
吹兩野降溫靜幾秒, 然後又嘈翻....
唔知係咪cpu熱風直吹落gpu搞到咁?
圖中底部風扇只裝到一把, 因motherboard pin位擋住塞唔落
目前只用緊intel原裝散熱/機箱一把背面風扇散熱
想請問應該加D乜野先可以令佢冇咁熱, 減少嘈音
google左幾日好辛苦唯有上黎問, 麻煩各位
睇個款都唔夠位裝air cooler
直接aio + liquid metal
機背用貓扇加快對流
如果你裝唔到240aio睇下其他其他高手有冇意見
Gigabyte 果塊放唔放得落nh-l12s?
有d人話得 又有話唔得
CPU咩COOLER
箱底兩把120風扇入風
箱頂兩把120風扇出風
唔知
試過L9得
今晚番去試下開機箱側板試一試
同埋試下搞搞chassis fan個fan curve睇下好唔好啲(雖然好似冇乜用)
另外default pbo係咪會有影響?manual會唔會好啲
如果以而家咁既氣溫
同我咁樣既spec
Cpu temp大概幾多先算靚仔
係, 人哋通常用 21 - 22度室溫 同 低濕度環境。

想同人差唔多温度唔搬嘅話,仲可以選擇獻祭北極熊。
你開冷氣去到 22度, 然後開機見到你部機嘅温度同人哋差唔多嘅話 = 相同配置下靚仔。

使用上想cpu temp 靚仔, 8X 度都係可以全功率發揮嘅水平。 9x 度開始有機會入輕度降頻範圍。
default pbo出名熱, 我冇玩過, 但你可以睇下點 undervolt
https://www.youtube.com/watch?v=D7vxU-rM0Eg
again我standard好低, 只要佢唔 thermal throttle 話知佢幾熱
thank you 巴/絲打
機背只係夠裝一把8cm 係下面位, OK嗎?

我想問你而家前後有幾多風扇
唔該曬巴/絲打
CPU只係INTEL原裝
我都有諗過係咪轉D扁扁地既散熱器好D, CPU 離GPU都有7CM左右空間
至於風扇個頂應該只裝到8CM, 因為PIN位頂住

SORRY講得唔清楚
依家後面只係裝左一把係如圖示位置
呢隻CASE前面係冇風扇位
https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mini-itx/masterbox-nr200/#specifications

雖然唔係前置
但官網話可以裝7把喎
我見鬼佬話裝到280 AIO添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞