[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
清嗮嚕
打咗去Corsair香港代理
佢哋勁好 保養免費俾過塊我
不過要去自取
再爛先收百幾二百
如果唔想超頻又唔考慮 pcie 4.0 a520 同 b550帶5600x應該分別不大?amd功率牆問題應該冇intel咁犀利?

有冇人知點搞
而家用唔到藍牙
想問下我一著部主機 部主機明明work緊 但個mon顯示No signal(已換HDMI線,Mon試過)
之後我等左幾個鐘 個mon終於正常返用到 但當我一開game(玩3分鐘左右)就會死機 我就斷電再開過部機 之後又會變返一開頭咁主機work 但mon就No signal
有冇人知點解
你講多啲聽下?
個screenshot 連error code都冇好難知咩事喎
你可以去event viewer check check
你會唔會部機有兩個藍芽dongle插咗
check下入唔入到bios
換過條ram試試
裝置管理員認唔認到佢
之前係咪一路用到
後面天線試下扭鬆插過
入唔到bios

咁樣個list大家有咩意見?
手寫係我自己改
唔知佢有冇貨
所以佢幫我砌呢個list有冇咩要改?
Thx ching
認唔到
一路用到
如果連個裝置都見唔到應該hardware問題
自己睇下啲頭接駁位有冇爛
有時裝置管理員見到無法識別嘅device
個啲就大可能啲喺software
兩條16 gb好過4條8gb
有ballistix就ballistix
出non k版i5就幫細佬砌番部
幾時先出
要逐樣零件換換試試先知
可能gpu/ram/motherboard出事
如果cpu有intergrated graphics可以試下插hdmi試試
見唔到boot screen應該唔係hdd ssd
搵條舊ram試下 唔得就試gpu
如果都唔係 可能就係cpu/motherboard
我都唔知
唔想硬食z板又要上埋ddr5咁on9
我一陣試吓 唔該晒巴打
收到
想問下CPU Cooler
NH D15雙塔好啲
定U12A單塔雙風扇好?
5600X用最cheap既AX120你都唔會聽到聲
除非你會升 5950X 咁就可以下次用
其實上次都係咁
無啦啦又用得返之後冇理
pbo
實測過,pbo 都夠做
拉番條curve去60% max
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞