[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
Cpu fan嘈就較cpu fan
Gpu fan 嘈就較gpu fan
落單就買到了,依張跟機出
Gigabyte GeForce RTX™ 3080 GAMING OC 10GB GDDR6X LHR(只限砌機)
我應該全部都行緊auto 係最近先咁
可以點較法 sor電腦白痴
塞隻Arctic liquid freezer 280落去啦
絛喉
佢關前面d Usb接口事 不過我唔用 所以我索性無手插到 btw 玩舖APEX粒cpu 成70,80度是咪正常 我d FD都話正常 諗緊買唔買個水冷
有包住 駁口位又有金屬加固 唔怕
咩u,散熱, 機箱
你話你自己咩都唔識,驚你砌唔掂ITX
未開盒好阻埞
同埋未開盒有機會要畀稅
一係砌好拎過去 一係過到去先買料砌
只要唔thermal throttle我就會覺得係正常
5600x 用緊佢本身個風扇 機箱係#367 係ANTEC的不過得單風扇 http://www.shinway.com/sbmsofa/hophing/hh008-22.jpg想問如果用呢類型枱會唔會影響散熱
70,80度正常
枱都有影響
單風扇
唔好意思 係咪即係OVERHEAT到死機破圖咁我d fd 話唔過95度都冇野 我玩個陣係FEEL到㷫㷫地 以前都唔會咁
買多兩/三把cheap雞 case fan 放前面做對流
換塔散
張台散唔到廢熱當然有影響
where?
唔會冇, 只會貴
+個
1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

總計: $269
https://www.faroll.com/customize#MzMwNw
3080就得, 唔一定要跟牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞