[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
硬件list pls?
都起碼講低型號A卡定N卡

主要都係執下fan curve
砌好拎過去會平d但好重
如果自己識砌就買左拆盒去到再裝
機箱係當地買
唔建議連機箱寄
太重而且唔適合長途搬運
顯示卡 板 U ram SSD要跟身上機
寄倉行李最多擺隻火牛同CPU cooler
如果budget 15k左右有冇可能夠砌12代加3060ti想佢11月4出就砌
實得㗎,12最低級既cpu同板,再加埋ddr4 ram
ROG STRIX Z690-G GAMING WIFI 到底係ATX定MATX板
明白哂 因為我買果個有寫幾多V 但本身底板內置果個無寫幾多 驚插錯會爆炸
有卡先算啦
除非你唔介意食炒價
但係有冇貨先係最大問題
CPU 買Amazon 一定有,板U香港都有,display 先係問題,不過板U都貴,用番ddr4 好過
thx ching
Thermalright PA120
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,399

1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,249

1 x Crucial Ballistix RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,690

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti OC Edition 8GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$7,599

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$829

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$349

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,624
https://www.faroll.com/customize#MjA3NiwzMzA0LDM0NDcsMzY3MCwzNzY5LDQ0MzIsNDY1Mg

參考左巴打意見縮板同縮牛上3070 但係諗起3060ti同3070差唔多
不如直接上3070ti
想問下如果轉3070ti 其他野洗唔洗跟住換
同埋未用過MATX 唔知同ATX分別大唔大
如果想砌部matx 水冷 $20k 砌唔砌到 普通炒幣用唔使靚顯示卡
唔使
細啲之外冇分別
見你2條list都無HDD/SSD
本身有
同埋呢張3070 Ti無貨, 要換即刻跛gaming OC $7999
其實3070ti同3070都係差唔多

基本上ti版都係老黃用精湛既刀工切出黎
同非ti差唔多但貴一截
要price performance一定唔買ti版
唔幫襯terminal
3070以上就係
3060同3060Ti差好多
唔該晒
就買MSI MPG B550 GAMING CARBON WIFI ATX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞