[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
呢邊antec牛好貴
減價到~750港紙我見過得nzxt c750 evga gt 同g5 同埋corsair rm rmx
普通版定xl版?
幾時出
rtx 3070 gaming trio
i5 10400f
32 gb ram 3600
b560 mb
samsung 980 1tb ssd
機箱 montech air 100 冇另加風扇

玩cyberpunk 2077(畫質全開光追medium)打到咁上下會卡會lag fps drop到三十幾
但重開game又正常番
睇過gpu使用長期98 99 溫度就70左右
cpu大約4~60%咁上下

想知係咩問題
補充 650w 金牌牛
你追下我上個po既內容
應該要disable左個pbo?定manual set過?
Nzxt個道我柒左
點?睇
張RX 570 itx 打機上到80度 , 風扇時轉時唔轉 ,
一轉就嘈到仆街, 想自己換個風扇 定直接出新機好 。
呢家呢部用左三年 。 budget 就有一皮鬆求救
夠用又唔想洗錢咪淨係換扇
睇#516啦
Display轉3060Ti, 火牛轉650w就搞掂
想問下有剪片 after effect 有做下3d rendering又有打下機
依家用intel 或者AMD 係咪已經冇咩分別?
請問大家有冇試過係chrome 睇睇下YouTube 之後部機就hang 咗,只係可以禁power reset 先解決到,而排發生得好密。 求解決方法!
Cpu: 5600x
Mb: Asus tuf b550plus wifi
SSD: Kingston a2000
GPU: Giga RTX3080 OC GAMING
RAM: ADATA d20 32gb 3600
快啲壞咁解 唔會有咩大問題
仲有嘈啲囉,大概係咁。
砌之前又唔黎問連登仔
我會估係NODATA RAM memory fault
做個 ram test 睇下 ram 有無問題
or
睇 event log 有無寫乜
人氣最高,但未有全面 review嘅新星 : 12代煙條
(等出 test review 可能有驚喜。 11月4 先正式堆出暫時只有 preview版,全面測試數據要再等)

中伏之選: 11代 煙條

已知能力最好,不過好貴: AMD 5千系

窮L打機 cp之選: 10代 煙條

窮L剪片 cp之選 : AMD 3千系
咁我都係等埋12代intel睇吓先
唔該晒ching
evga , 賊船 rm rmx 都揀得過
不過有心理準備新出通常唔會平
唔使
reviewer一早拎哂版同u測
11月4解禁
到時睇 linus tech 就得
係, 暫時只可以用官方數據出 preview

test review 要等 11月4 解禁或 再後少少。
巴打們 amd換aircooler部機大概要燒幾耐? 我一燒應該9x度
新出嘅都預咗
不過岩岩睇左amd 真係好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞