[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
民丁

唔計?
好明顯食2邊茶禮啦,當你地水魚炸
利申:從來以價錢行先,話知佢黃定藍,抵買就幫襯邊間
咁撚無恥
不了
我張5700 XT 長期打機都 Low GPU Usage
用Radeon Software Tuning 都係keep 60%左右
但我火牛係夠力推,有冇人知究竟邊度出問題

利申:打APEX FPS Avg. 150 但Max. 係190
都係我二最均真真正深黃黃店
好野 宜家連登可以推嘅網店得番一間(我二)
終於唔洗再爭
你粒u個usage?
Between 你全開max咪得
冇記錯都係60-70左右
Radeon 全開Max 我都試過
但都係Low GPU Usage
其實都150fps
唔使咁在意個usage
問題係佢有時FPS 一下就跌到11X-12X
就算Max FPS 個GPU usage 都係6X-7X%
突然跌FPS嗰吓好影響遊戲體驗
唔含就生意都冇得做
點會唔含得
我部Asus Zenbook UX330UA已經用左5年幾,開始負荷唔到自己需要,打算砌部電腦,網上睇人講又話AMD CPU 係Window 11下降低左performance,猶豫緊砌唔砌好,定出年等啲硬件跟上先砌好?

會唔會係我自己諗太多,因為window 10去到2025先停止更新,到時候都要再換新機。

有冇巴打可以俾下意見?
Fix左. 急用 amd, 唔急等 12代 benchmark
啲板有排等
睇有幾急架啫
屎忽痕想換下U同底板
但12代出可能要第一季先有
但又吹到快11代好多
有啲矛盾
Intel 12代?知唔知大概幾時出?
我本身打算買AMD Ryzen™ 7 5700G,包埋gpu
Intel 個啲好似唔包gpu?到時又over budget
下星期

我都知Intel仆街
出z板同k u先
啱啱拆玻璃快得滯拗爛咗塊玻璃
有無相
好似聽過鬼佬email case manufacturer問幾錢買到
跟住免費ship左塊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞