[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
等下年
呢隻火牛 phanteks amp 1000w 有無伏?

1000w黎講算平,但上網又搵唔到任何review

有無巴打用過?
仲有2個月就等,都唔耐
Between 4000蚊內起碼要等12400同b板
phanteks 支牌不了
版U各1400
ram1200
睇下做唔做到
呢個係當然
諗起可以換走個3代i5就開心
冇記錯刑老板話z690可以$1600有交易喎
FF吓算
11400都要1500
CPU唔得呢
呢個時代最少要一隻SSD 裝系統同 programme, 隻 HDD 你留返做 資料碟 或者換埋做一隻 SN550 SSD做快速資料碟 插埋落去都得。 A2000 係俾你做 系統碟同 裝 programme用。

大多數機 1080 甚至 2k 畫質都夠高質素 60 fps。

機箱揀咗個同你原本個樣差唔多嘅,果2把p12 扇係用嚟換走原本箱入面嘅 140 前置扇。前面得1把 140扇會唔夠用,所以換成 2把勁啲嘅 120扇。想再靜啲可以尾扇都換做一把 f12。

箱頂千祈唔好手痕加扇, 換咗出嚟嘅扇就放埋一邊做後備算數。

1 x Intel® Core™ i7-10700F
價錢:$2,080

1 x MSI MAG B560M MORTAR Micro-ATX
價錢:$1,359

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,560

1 x Seagate Barracuda® ST4000DM004 4TB 3.5
價錢:$749

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Antec Performance Series P5 Ultimate Silent Micro-ATX case
價錢:$399

1 x Arctic Freezer 34 eSports Duo Tower CPU Cooler - Grey
價錢:$418

2 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$154

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,177
https://www.faroll.com/customize#MTI1OCwyMDQ2LDI0MjIsMjkwMCwyOTAwLDM1MzksMzU2MywzODI1LDM5MSw0MDU2LDQzMjk
冇記錯好似$2600
都係突$200啫
仲要加ram
咁冇了. 慢慢等啦
加加減減啦
加一兩舊水都仲可以嘅
再唔係咪平啲的版

留意係4000蚊內 板U+Ram
所以咪話等下年出B板
4000蚊內 板U+Ram
B板加12400加ddr4應該得
唔炒既話
哇 p5 你塞咁大隻塔呀?
有見地
感謝你
Zotac Magnus One ECM73070C插左3200mhz ram都係得2666mhz,但塊版同cpu都support 2933mhz,點解救
Bios開XMP
係Faroll砌機
想知隻散塔裝少把風扇係咪正常?
D15S?
NH-D15
no s
嘩嘩嘩
問佢拎番.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞