[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(284) 睇#1

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
真係咁急
差好多既咩 12gen要等幾耐?
12gen出左k版+z690
你7k 筆大約要等b板 +non k cpu
睇bench 12代 i5 屌贏 10代 i9
仲要食少啲電
差好多,有時間最好等
水冷nzxt x53
機箱 crosair 100R
咁老閪都等
咩用途
3開巨商cpu都70度
用緊無限伍
係咪要轉240aio呢
定係轉哂5隻貓扇好呢
7度幾健康
3開巨商cpu都70度
用緊無限伍
係咪要轉240aio呢
定係轉哂5隻貓扇好呢
70度幾健康
打機, 要求唔太高, 大作都唔太點玩, 玩下FIFA, GTA CSGO咁
兩萬幾蚊左右砌部機,因為預之後會換張display卡所以其他件想揀好啲唔使煩
平時打機都會玩下大作(要至少穩定2K60),同埋會剪片,想知咁樣砌有冇嘢改?
Display卡諗住到時見到邊張3060TI有貨執一張就算
火牛預850W(遲啲會換卡),其實有幾隻都想揀但係我見中田好多都冇貨(CM V850W、HCG、Seasonic、Corsair AX都冇),唔知各位巴打有冇咩推介,遲啲都會換70甚至80系列嘅卡所以換貴少少靚啲嘅牛都可以
另外個Mon睇啱LG 27GP85-B同ASUS VG27AQL1A,呢兩隻係咪都係同級冇太大差距?

唔該晒各位巴打先

AMD Ryzen™ 9 5900X
AMD
$4,399

MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI ATX (現貨)
MSI
$1,999

G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
G.SKILL
$1,410

WD Blue WD40EZAZ 4TB 5400RPM 256MB 3.5
WD
$750

WD Black™ SN750 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
WD
$1,060

ASUS KO GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
ASUS
$5,699

Cooler Master MasterBox TD500 Mesh ATX - Black
Cooler Master
$730

Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
$850

Noctua NF-A12x15 PWM Quiet Slim 120mm Premium Quality Fan
Noctua
$185

Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
Microsoft
$1,260

LG UltraGear™ 27GP850-B 27" 2K Nano IPS 180Hz 1ms HDR 400 G-Sync® Compatible Gaming Monitor
LG
$3,550
結賬總額:$22,952
今晚有intel 解禁 嗎
4 Nov
0600 pacific time
啲美洲人真係以為全世界知道佢地啲時區點分
又分夏令冬令時間
簡單用UTC表達唔得嘅
美國人係自我中心
但人地係勁
你又吹佢唔漲
d budget 拎黎買3080好過啦
配i5 , 16gb ram 咪算
intel係中國公司咩
1660 super MSI gaming 果張係咪最好?
本身用緊650w火牛
啱啱買咗隻1000w火牛
可唔可以淨係換牛 唔換d線
本身執好哂 要再執過哂都幾大工程
多數唔得
同廠都有機會, 不過要check
上星期試過類似但滑鼠鍵盤有反應
然後入唔到window
之後睇bios發現讀唔到M2 SSD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞