現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
果個kamotsky有飽飯食dumpling食
中世紀啲人窮到仆街
古人唔會日撚日去市集...
靠行商同自給自足
仲要上貢

平民作為領主嘅財產係好少人可以有錢去買野
sorry 樓主輕度架 我搵姑娘睇住佢先
咁要計埋營養 日日勞動但係糧食俾領主抽左9成
成年都食粗米野菜 冇肉食就基本 油都係大時大節先有少少
力量有恆常累積 咁野食就係恆常虧蝕
總計實係蝕多過累積
甲好似話無常像中咁重,同埋係靈活
正史就要信?
冇練又唔係做開體力勞動既一定唔夠古代普通人勁
上面有條傻閪仲話現代人有營養食得飽唔練都勁過古人
你老味試下去山區睇下人地日日擔水擔泥果d排骨仔同你城市人邊個大力D
第一次見人打「其實唔難」都打撚錯個難字,
「其實唔難」
不過我想講以前既人的確係勁啲
有睇奧運就知而家破記錄個啲都係靠裝先超到少少
好似個啲咩鞋地下鯊魚戰衣etc
人地以前個啲真係靠實力破岀嚟
就好似西班牙入侵者着住靚盔甲二百人屠殺左8萬阿茲特克勇士
打場仗都劈返半個鐘架
睇拳賽打幾round已經好甘
印象中中世紀平均身高係米7
完全睇唔出點樣中世紀人會強過現代人
完全唔明樓主個諗法點得嚟
題外話 嗰時有錢人先有得食小麥製品
薯仔 番薯 又係發現美洲先傳入歐洲
咁其實普通農民係食乜9
完全科技車過去
加埋呃鳩班美洲人
平民因為營養不足同埋錯誤既保健知識,所以比今時今日細粒d

果時on99 以為包到個bb實一實就好,所以好多平民背同腳都有問題
會唔會係現代山區擔水泥嘅人 都食得好過古代人好多
肉湯

小麥其實有得食嘅 不過冇得加工整淋少少嘅麵包
連登仔:館長好weak
Logic fail
以前個record本身就低
三餐有碗白飯食已經贏咗
古代真係會餓死

基本上你唔係勞動力例如地盤個類都難啲同人比
人地農民生活習慣城市人已經難追得上
咪同我講gym撚十有九個都虛有其表

我老豆細個窮要成日做搬抬工作
佢一個人都答於我幾個年輕人既力啦

要比就比職業軍人vs將軍好過
好簡單。你地反駁我既理由都係廢既

如果係想整體性比較。

好肯定係古代人比起而家既人體能強。因為勞動上唔係同一等級。人地行路可以一整日。農業社會靠人力。點會差過現代人

靠精英比較

現代班友又係輸晒。唔好將d 現代運動學打飛機啦。人地古代係職業打仗人。對身體既研究會差過你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞