現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
我唔係歷史學家唔知真偽啦
但我咁睇就可能嘅
一個城堡得一百幾十人
即係種一有幾十人嘅糧食就ok
有畜力輔助下唔需要太多人手
開墾太多農地又係冇意思
儲存技術唔好容易腐爛
城堡距離遠運送唔方便
農奴除左耕田同勞力就冇其他野做
休息果part我覺得都尚算成立

錢就唔知
中古世紀476-1492
真, 而加非洲原始部落就係咁樣追殺獵物

冇一隻動物可以持長時間奔跑,因為會熱死,而人類因為會發達汗腺可以長時間奔跑耗死獵物
古代人慾望低 應該訓得幾好
好似話玩長跑 馬都唔夠人黎
唔知真定假
訓呢part一定差
環境差少少都又蝨又老鼠
當你冇
又凍又訓稻草
未到冬天 齋入秋都難捱
篇野就係咁,假設左原始人身處塊地係資源豐富既,於是個原始人起身就打幾隻野兔/雀就有飯開,打唔到又可以食下野果咁。

朝早打完今日既野食,下午就可以休息訓覺同整下生活必須品,入夜就成家圍埋講故事唱歌

成單野左膠到無論
有乾草既床已經好好
呢個故事只存在於少數物資豐盛嘅地區
所以訓教呢part應該閪到震
btw好似話古代人係斷開訓
2+2+3咁訓
唔知真定假
人地古代人純天然有機肥豬肉。打仗個個都肥肚大隻既名將會無蛋白質。唔好講笑啦
我記得有研究指中世紀嘅人會分兩次訓
日落訓第一次,之後半夜起身做啲家庭活動,再訓第二次到日出
有無睇過秦兵馬俑
精兵個個兩米以上
可能佢想打其實唔易
入左射程你第一波都要等指揮官講放箭你先放啦下話
再加上咁Q多人都睇唔到前面咩料
唔會喇,夜晚天黑無野好做,燈又貴,所以都係訓覺。

唔少地方中午太熱做唔到野,所以果時應該係休息時間可以訓少少都唔奇。
傻啦,講出名嘅冷兵器時代,正史無論東方定西方都係用貴族將領制,個個貴族都要自己畀錢請親兵同自己上前線絕對唔會唔舉鐵唔做體能訓練。 平民或者真係無飽飯食嘅

現代有飲食有科學,但好多都係部位負重訓練,有幾可會揹住幾十公斤練體能,只係久唔久先會

我諗單純講負重,可能會現代人好d,但講體能即係我哋講夠唔夠氣,我諗古代人會勁好多。

埋身肉搏我諗都係古代人勁啲
但照計古代照明得蠟燭同壁爐
要日常生活應該有困難
除左扑野仲有咩家庭活動
唔通真係圍爐講故事
有研究講過,貴族可以食好多肥肉,所以都係大隻既,但平民就無可能。
我都係咁諗
冇照明夜晚做得乜
依家多奶粉仔
肉就一舊舊但無力
我覺得 如果講平均值 中世紀會勁啲
但講高強度 依家會勁啲
就算依家啲蛋白質乜乜物物再高 大把人唔做運動,以前焗住耕田抬野都有勞動
但高強度黎計,依家啲重訓 營養都好過以前太多
係唱歌同埋講故事,但唱歌係清唱,音樂係貴族既娛樂黎

同埋照明貴呀,又凍,邊會搞咁多野呀,最多咪圍係火爐講
平時有肉碎/內臟食
分分鐘均衡飲食方面平民仲均衡過貴族
淨係食精製麵粉同肉
平民食粗糧野菜內臟
當然食得夠唔夠另計
所以件事咪好唔make sense
無啦啦起身唱歌跳舞講故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞