現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
上連登問呢啲嘢... 係人都知連登仔個個大隻過mr mountain同好打過Mike tyson,
你知唔知點解古人短命易死先
希臘城邦都有騎兵嘅,只係限於養得起馬嘅富人同近北部色雷斯/西徐亞蠻族嘅城邦,而且希臘地理位置限制騎兵發揮,所以唔重視騎兵發展
可能係一年秋收先開一次 大家拎啲農作品出嚟賣
磅數冇減仲重左。

果陣一箱貨二十公斤,為咗懢時間,會一次過搬三至四箱,仲要搬住行路。二頭肌同前臂都就爆而且搬住行路好講求穩定性,綜合體能好過入gym操
上唔切架喇,俾人突擊點算,隨從係攞其他野同武器,套甲係keep 住著上身架。
你個本咩書
咁好難討論 人人都講唔同時代既情況
無蛋白質吸收就收皮啦下話
有冇睇近呢一兩年研究
農奴嘅休息時間同錢兌換返多過香港fg 14k打工仔
因為英格蘭以前有mandate,40歲以下男姓都要有弓箭係屋企同要長期訓練
基本上係國王迫你要練
https://www.youtube.com/watch?v=1fme4_m-jmw

50KG嘅弓
呢個post 可以拉到幾下嘅 應該兩隻手數到
利申 唔得
港隊無理由唔知recovery既主要性架wo
其實現代都大把人做就成身勞損 可以參考返
你兩個月就有咁嘅成果 但係做耐啲好快身體都會打柴 所以古代人咁早死
一個世紀嘅科技都差好遠
更何況中世紀咁闊
體能=/=大隻,而且冇肉食咪食豆,總會有蛋白質嘅來源
因為雕像為左Display通常整得大過真人,港島都成日見啦
打機成日覺得弓箭手係弱
其實現實上弓箭手先係最強壯訓練得最多
反而啲廢嘅就去做馬田捽
如果拎現代地盤佬去比又點睇
食幾多豆先夠
你真係當啲Crusader一路由Venice著住套甲坐船到Jerusalem?
中古世紀咁既營養學同健身學
體格有咩可能勁過現代
唔知啦覺得無咁簡單,無乜研究
不過我覺得睡眠充足就真係大影響
拉完 Hold 1 2秒再放手,一場仗起馬射4 5箭,仲未計你第一箭拉完等指揮官落Order放箭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞