現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
physical strength
身高唔關事?

連登學說真係好難捉摸
不過現代人嬌生慣養 打起交上嚟冇咁狠係真嘅 但係講體能體格 就一定贏
現代訓練系統化,飲食又全面咁多,有做開運動嘅人應該體能會好過古代人好多

古代人基乎人人都要親力親為,平均體能就應該好過現代人
可能以為打仗真係帶枝槍就夠

In Iraq and Afghanistan, march weights have approximated 100 pounds or more.
https://www.cnas.org/publications/reports/the-soldiers-heavy-load-1
古代係幾時邊度先
現代都大把窮閪地方餓死人啦
古代都有市場獵人賣肉漁民賣魚農民賣菜米麥等等
係菜式冇現代咁多花臣
講到可以打仗而唔會極速收皮既已經係有咁上下國力既國家
一定有系統訓練同充足糧食
係冇現代人咁完善姐
講平均現代都有CrossFit撚發揮
現代有做開運動嘅人一定勁過古人
睇個現代人邊豎鄉下啦
香港人真係幾大隻都輸
其實真係睇平均壽命同埋平均身高 就睇到古代同現代營養吸收嘅差異
屌你老尾
講緊中世紀呀

中世紀打仗規模唔大架
仲要叫平民去打
糧草武器全部自備
落場嘅大半係臨時捉出嚟
冇幾多人有系統訓練架
香港人俾人打拳 即刻瞓低報狗 幾乎係自然反應
蠢人出手 精人出口
計埋平民大眾就應該唔係
古代人講緊出去市集買嘢都可能要行個山頭,體力上應該好過大部份現代人郁都唔肯郁果d但講到做開運動嘅話,訓練系統化同埋飲食全面已經屌打古人
cry baby halfthor
城外嘅人好少入城
靠行商
補充 森林同山有熊有狼
好少翻過座山去買野
我只係帶出“武器並不大於防具”嘅事實
睇羅馬帝國電影睇上腦?
以為個個都好撚大隻?
屌你老母唔夠糧食又咁多傳染病
又無現代醫療,營養學同運動科學
大隻得去邊呀
關甲事?
西班牙有槍有炮喎
打水耕田放羊運動量都已經高過現代人啦
劍只係恰無甲平民
古代封閉社會 有幾可真係要去市集買嘢 絕大部份都係自給自足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞