現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
古代弓箭手等於現代特種部隊,你揾連登仔比緊係無得比
真係唔同 現代係傷到頭 內臟先有生命危險
四肢嗰啲好快好得翻
古代你四肢界傷左 都好大機會破傷風要截肢
軀幹有咩損傷冇得截就係咁先啦下世再見啦
有無聽過斷食呀。平民天然斷
你要種收成同樣份量嘅植物protein話唔埋仲難過直接去打獵
中世紀前維京人生酮飲食添
唔夠耕地殼物普及唔到
淨係食魚 肉 菜 果子
當一日要吸收120G protein即係要700G 黃豆 一家四口要2.8公斤 你有幾大塊豆田先可以每日出產到2.8公黃豆 仲要嗰時冇咁好嘅肥料 耕種知識 唔可以大規模耕種

仲未計植物蛋白唔全面
其實真係唔係好關
拳擊手體能好定馬拉松選手好?
全馬破二個個人唔夠米7,仲要好瘦

力量就關事,體能唔係只包含力量
雖然樓主冇講明邊一樣體能 但係講到打仗 我估都係比較好唔好打嘅啫
就算現代醫療水平咁高,打仗傷四肢都好大機會要截肢,古代截肢好容易細菌感染,所以古代傷四肢都死硬咁濟,所以古代人無乜可能可以打幾次仗
都唔係咁講,現代人手腳中槍都可以好長手尾,傷到關節神經可以導致一定程度殘廢
咁現代人係鎗傷喎 古代人嗰啲只係刀劍傷
總括嚟講 嚴重嘅傷現代古代都危險
但係輕傷 古代都有生命危險
姐係我以前都係好似我樓上果位咁樣諗, 覺得做gym 咋嘛整色整水, 又呢又路, D人日日搬貨咪又係練到
但係做gym之後, 我會唔明點解D動作要咁樣做先得, 咩叫做「做岩個動作」, 所以就走去搵下成個人體結構究竟係點... 姐係D肌肉有有D係癡住core果度..有D又點點點, 仲有個方向係點樣
所以先知訓練某舊肌肉 同 拎得起幾重既野, 都好大分別

訓練某舊肌肉重點係淨係用果舊肌肉去發力, 盡量唔好借其他力
但拎起幾重既野, 就係用全身唔同地方既肌肉一齊發力, 叻既人可以每舊肌肉發出最岩既力去協調, 又槓桿又盛, 所以可以拎得起比gym重好多既野, 但相對來講被借力既肌肉如果係一D 唔岩既肌肉, 就會有問題.

我個人經驗就係如果你雙手抬野, 一係借腰力(D人所講既小心條腰), 但冇用到大髀肌肉去幫手, 咁條腰就易痛; 隻手如果唔識用力就會借左斜方肌既力, 到時就有覺得肩頸好緊既感覺, 跟住又要去搵按摩叫所謂「捽返鬆」
但其實如果問題根本係你用錯力既話, 按摩只係治標唔治本

sor9 無啦啦打打下就打多左, 同埋唔係專業做gym, 只係岩岩開始而又上網睇資料, 如果有錯屌細力D
如果佢淨係計耕田係工作 咁休息應該多過現代人
耕田除咗春耕秋收忙啲之外 其餘都冇乜嘢做 但係佢忘記咗古代人好多嘢都係要親力親為 間屋要自己起 柴要自己斬 衫褲鞋都係要自己做 呢啲唔知有冇計落‘工作時數’入邊 現代人係專業分工 做嘢賺得嘅錢嚟買返呢啲服務
識貨,有睇cheap
每日冷兵器對斬喎
我覺得都係有啲差距
和平時代貴族可能係咁

但開國前期既貴族好多時靠打仗出身,基本打鬥係必修,例如成吉思汗家族,清初八旗兵,摔跤騎射都係從細細開始培養

現代人就算博擊運動員,練既都係拳腳功夫,披甲拎武器係冷兵器時代先練得專業,尤其前鋒沖果班打完一仗唔死既都應該至少係幾十人斬
現代可以用科學 將人既極限推到最高
日日有肉食都夠屈機
弱智在現代傻鳩掉番轉食素,啲菜仲要貴過肉
模型都好信
日本高達
上邊都有人講左,睇番當啲啲骨頭,
秦人平均一米六
古代人係咪矮啲?
咁體能都唔係淨係包心肺
肌力一樣係體能

就算講心肺拳擊同馬拉松個能量系統都好唔同
佢跑到42km唔代表佢可以打足十round唔爆軚
點會唔關事
行得多就會勁?肯亞果啲日日行幾個鐘返學,肯定一拳一件連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞