現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
實際無咁簡單。學者做返研究,古代農夫既壽命係短過獵人。而研究返依家仲過緊部落生活既人佢地情況一樣,所以學者用case study咁研究返2者生活差異,覺得最主要既分別係農夫食黎食去都係自己種果d 野,營養唔夠多樣性,獵人反而日日打到既野食唔同,打唔到又要採野果食,所以營養好過農夫,身體健康程度同壽命都好過農夫。

因為望入農業社會後d 人都係種田同畜牧多,所以中世紀d 平民一定無幾多個大隻同長命。
係呀
因為英格蘭係成日畀人打
所以個個男人都知成世仔要打次仗

不過技擊、武器用法呢啲其實同影視作品嘅表現好唔同
板甲設計會有彎曲,而且身體之間留有空間去分散所受既力

所以鈍器只係比銳器有效,你話一下就郁唔到比人打死
歐洲貴族仲會用天價度身訂造套幾十kg板甲上戰場?
果頭有無馬?或者係馴化到馬打仗未都好影響。講真睇斯巴達同雅典從來都係步兵,未見過騎兵出現,應該係佢地果頭唔夠馬打仗。
劍齒虎係食物嚟
唔係做得多就一定好架師傅
貓咁可愛都食 原始人真係變態
咁耕田都會用到肌力既。而且假設耕田一開始係訓練肌力嘅動作,重複得多之後就會習慣呢個強度,之後就會變為訓練肌耐力

利申以前係港隊
鬼咩,都無套用,個個去神廟嫖神女。

就算用套都係羊腸同魚標,屌完邊可能唔生野
仲有馬呢,班美洲原居民無馬,走都走唔到
體能就一定係現代人屌打架啦,古代醫學,營養同現代跟本無得比,身高體重都屌打古代人
仲有科學化嘅訓練同現代搏擊技巧,除左唔識騎馬哩樣嘢,現代人單兵作戰能力遠高於古代人
大家俾rpg 誤導左喇,劍係儀式用

歐洲打仗係用斧同鈍器多,平時點解會玩下幼劍,係因為呢d 先會插到盔甲喇位

東方無發展到重甲,所以用弓同長戟同長槍之類多
呢個題材拎去比cheap呢啲人去講下應該會有睇頭
有現代人研究過
布甲抗打能力好過鎖子甲
(除左擋突刺,一般劈同擋箭都好過鎖子甲少少)
係冇板甲咁擋得
所以輕裝上陣嘅農民未必好似想像中咁脆弱
咁係因為你耐力強咗,加上日常運動量增加,有機會減咗磅,令你pull up做多咗。但你最大肌力唔用大重量訓練keep一樣會drop

所以不嬲都古代人平均綜合體能應該比現代人強,但如果現代人有系統地訓練會勁好多
諗起館長打吃屎哥個畫面

古代人 肉都無舊食 應該個個好似吃屎哥d身型
d訓練又on9 真係可能出降龍18掌打實戰
刀劍好多時只係side arm黎
因為上到場好多時都唔會夠啲裝甲黎
特別係日本武士刀出左名易斷
英格蘭長弓好多本身都係自耕農,自己有農田可以完全自給自足之餘又唔需要上繳咁多,先可以有時間練弓,如果係農奴就冇你講嘅咁有時間練兵器
冇記錯的話
果個研究係研究14世紀嘅甲
已經係接近文藝復興時期嘅工藝水平
再早期少少跌左落牙真係上唔返
歐洲板甲都有關節位保護,玩長幼劍應該都做唔到啲乜,真係要刺要超埋身刀仔
用鈍器應該著數啲,活捉個貴族換贖金可能仲抵
古時d人又無肉又無鈣
日日咁行法 關節勞損到仆街
又無職安健 發力下下靠chock
30歲唔洗就副計就打柴喇 打飛機咩
所以古時人未咁短命law
根據香港既研究,太和墟果d 大概係10到15日左右開1次,我諗古代果d 差唔多掛
鈍器攻擊hi到人流血唔停已經夠做
割損左返到去過幾日都會傷口感染
所以中世紀嘅普通士兵技巧應該係cc縮縮
你進一步我退一步
偷偷吉你一野咁
有甲嘅先會大無畏同你互劈
除左敢死隊之外普通士兵唔存在回旋劈之類嘅動作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞