現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
其實唔唔
特種部隊應該可以
中古?
當你中世紀啦

貴族 唔舉鐵
私兵 一般
平民 冇飽飯食

加上牙科保健仲係好落後,飲食吸收又差,唔只命唔長,健康嘅都唔多

要練嘅話,一定現代人大幅拋離
其實用返軍人vs軍人,以今日既營養水平應該仲強壯過果陣既人?

唔好將現代城市同古代農村比
你現代操極都係得一兩個鐘。古代d 人行路靠腳。農夫日砌半天
果種力量係恆常累積。真係大力好多
貴族唔舉鐵?至少中古時代去到十字軍盛行嗰陣,佢哋啲裝甲武器有咁上下重喎

不過個人健康、飲食資源、營養學同埋運動科學遠遠唔夠現代人嚟真係I can't agree more
唔好以為以前貴族好似依家d二世祖咁
打得仗既淨係把劍都有咁上下重量,連埋套甲真係重到仆街
你睇伊頓公學呢d保留傳統既學校
都花好多時間去做運動打馬球水球甚至騎馬打獵
以前好似有個皇帝同人玩劍擊俾人篤盲隻眼
其實都反映到以前貴族生活個運動量都大
起碼多過現代人放工跑果一個鐘步
你又知

無現代既營養學同運動科學,我就唔信可以勁得去邊古人跑完馬拉松都死喇
封建果排咪農業
路面有無關係?
石路同泥路🤔
體能係要靠營養去谷

同埋每日體力勞動唔係越長就對體能培養越好

拎紮鐵佬、石屎佬同古代農夫比好未

一講力量一定係地盤佬高好多

行路靠腳呢點現代人咪一樣
唔好講到咁遠先 淨係依廿年運動員體力進步好多啦
身高力量現代人會好
古代人應該係捱得
所以著起咗要靠隻馬去charge囉
落地跑唔郁架
現代人一樣著得起

你估封建貴族日日親自打仗咩

好少會真係舞刀弄槍架
得。你由6歲起。每日耕日。種菜。搬嘢。執貨
同埋樓上講果啲盔甲同劍
唔係人人都有成套架

一嚟工坊productivity低
二嚟成本高
三嚟唔方便活動
四嚟一發明就畀人tackle到

所以古代人打仗係得少數人會成身披鐵

而且古代咩人當兵多?係領民

正職農夫,臨時拉去當兵,冇咩農夫有錢到成身鐵甲

同埋點解噉多人睇到劍係一個噉重要指標?現代人都一樣拎得起武器,唔好諗到古人個個舞到knightfall噉先
扛200斤麥子,十里山路不換肩
希望學術台嘅討論係基於有cred嘅資料去討論

唔係靠影視、marketing image去討論
笑死
畀多少少資料

中世紀糧食重心由狩獵shift去農業
食物加工抬頭

啲人蛀牙蛀到仆街食唔到野甚至死
呢點係直接影響咗幾代人嘅營養吸收

唔只肌肉,骨頭都好大影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞