現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
攞個放工舉幾十分鐘鐵既去比
不如你直接攞個唔做運動既去比啦
全職軍人運動員既應該現代人勁
但整體黎講點都係古代人勁
現代太多科技方便人類
以前洗衫要去河邊打鳩d衫
而家掉落洗衣機夠鐘拎出黎晾
以前遠行要騎馬,有錢人先有馬車
而家窮閪都可以搭巴士
騎馬係劇烈運動黎
以前煮野要有人劈柴而家話要火就有火
飲水要去井度打水,現代人開水喉煲水
古代人生活細節已經不斷鍛鍊緊體能
幾有錢都總會有d野要出力做
百年戰爭啲法國騎士都係貴族lol
一鑊冚家剷
根據傳說,西元前490年,希臘在馬拉松戰役中與波斯軍隊交戰,菲迪皮德斯由馬拉松平原跑回雅典要求增兵,換算為現代長度單位全程約42公里;之後又跑了246公里到斯巴達求援;然後跑了288公里回馬拉松,到達馬拉松後希臘軍已擊敗波斯軍,他又跑了42公里回雅典報捷。全程超過600公里。當菲迪皮德斯回到雅典,將勝利的消息轉告雅典人後,當即力竭死去。

現代人科學化咁訓練,未必會跑到死
當時空氣含氧量比而家高,根本無得咁樣比
古代日日俾獅子老虎追好難唔快
等等先
你搞清楚佢地點解係貴族
唔係因為佢地血統高貴

佢地個騎士title係封出嚟嘅

個先後係「你想做貴族?噉你幫我去打仗」

而唔係「因為我係貴族,所以我去打仗」
應該係中古世紀啲人練唔練到現代人咁
以為影視果啲人係中世紀飛過黎拍
人類頂尖應該得
eddie hall
古代人營養都唔夠勁閪咩
連登仔返中古應該打撚死大部人
如果要增強肉體強度,飲食比起日常鍛練更加重要。古時啲人好多都無錢食肉,蛋白質攝取量不足,肌肉唔一定多。而家仲未計衛生問題,蛔蟲及其他寄生蟲都會阻礙營養攝取。
一拳打撚死你
中世紀啲人食得差,又要做大量體力勞動,身體透支曬啦,你估個個都著幾十公斤裝備上戰場咩

現代人要練絕對比中世紀仲要勁
非洲人既耐力可以跑死隻鹿
關我撚事?
又關你撚事?
但貴族比例太少
人口基數應該要拎現代運動員/軍人來比
甚至係最top 嗰班運動員同軍人

貴族以外
中世界打仗啲傭兵嘅甲輕好多
農民兵連甲都冇

耐力應該點都高過現代人
但整體體能要過佢就唔難

真係要比應該要講古希臘
魏武卒表示:
真係唔好睇少運動科學嘅重要性

每日連續做1000下掌上壓

每日做8組20下掌上壓

效果差好遠架
睇黎揸白卡真係好揪D
英國長弓兵把弓都要用成45-55公斤嘅力量先拉得滿 仲要打一場仗射成10幾支箭

不過依家啲弓先進左 唔需要拉咁大力都有以前長弓咁嘅威力 所以唔係人嘅問題 係環境影響你有冇需要練到咁嘅體能
樓主睇得電影太多,古代打杖士兵好少即時死亡,多數d士兵打到訓響度再比補刀師補刀殺死,好少一刀斬到甩手甩頭
反而我覺得就係現代既戰爭都係射擊為主
比起古代既劍擊訓練好似無咁高強度
加上人地長期戰爭既話係唔同啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞