現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
有肉 有力 識發力係三樣野黎
入gym講
唔會喇,平民邊有咁多肉碎食好似係真係最下欄既野加豆同蔬菜煲埋1煲野,因為長期煮要資源,所以都係煲熟就算,唔會諗要煲到出味,仲有,係無咩調味料既節日想食好d就可能會落d 肉乾既。

另外就有牛油同麵包,d 麵包為左保存得好d 所以都係要風乾,硬到石頭咁,要浸湯先食到。
所以係夜晚生個火取暖,咁就會圍爐講下故事唱歌就訓,我當6點天黑,搞到8點就要訓,第2日5點幾6點天光前就起身,有日光就要出門做野。
唔係講緊肉碎炒飯果個量啦
係指甲咁多嘅肉碎

之前有人復刻中世紀節日布甸
肥豬肉 蜜糖 蜜餞 溝麵粉整
將所有平時食唔起嘅食材推晒一堆整
大部份時間見到好多傻閪排骨仔好多時借momentum 同埋 肌肉代償 以為自己好大力

如果認真練力好辛苦。神經元恢復慢
傻啦,冷兵器時代嘅正史嚟講古代東西方對人體健康同健身嘅理解仲停留緊係巫術

貴族出錢請方士巫師返嚟「養生」

系統化鍛鍊身體係好近代嘅事

夠唔夠氣,如果現代西方同古代西方比,睇返現代運動普及率,現代西方人好大機會各方面都領先古代人

東方就
舊時上戰場啲劍係重到賴屎,唔會磨得太利,靠重量打到對方骨折爆頭,甚至有見過係掉轉把劍雙手揸,用劍柄扑人
棄暗投明?
劍刃越薄把刀越易斷
寧願把刀劈唔入都好過斷
中世紀好多防具防斬擊
所以用鈍器仲好用
始終劍都係身份象徵
冇得話唔配劍去配槌
其實唔難 鄭中基咁瘦都得 操兩日應該做到
飛少負氣節,沈厚寡言。天資敏悟,強記書傳,尤好《左氏春秋》及《孫吳兵法》。家貧,拾薪為燭,誦習達旦不寐。生有神力,未冠,能挽弓三百斤。學射於周同。同射三矢,皆中的,以示飛;飛引弓一發,破其筈;再發,又中。同大驚,以所愛良弓贈之。飛由是益自練習,盡得同術。
成個討論入面好多都係Unfair comparison
小部份貴族比大部分普通人
西方人比東方人

如果係公平咁做返古今比較
同一樣嘅人種
現代運動員一定好過古時貴族
現代普通人都好過古代普通人

飲食真係差太遠
信古代人體能好過現代人嗰啲係唔係睇得武俠小說多
挑 連登仔個個身高米八 J長30cm DSE 35分 單手遊出公海 用腳都射得好過岳飛
你有冇見英國皇室有騎士

次次都係女皇封畀啲演員之類㗎嘛
唔好話古代,就算現代打仗一受傷你基本都可以退役
真,人體真心好脆弱
睇戲以為中槍好小事其實根本好大鑊,打中身已經好大機會傷及內臟,已經有排攪,唔即刻處理好易死,就算打中手腳,死就應該唔會,但活動能力一定冇以前咁好
古代人三餐不繼 無乜肉食 蛋白質唔夠 肌肉鍛鍊完 根本唔會增大 日日高強度嘅作業都無用
佢地只係捱得苦 意志力好
講大力邊會夠做開運動 營養夠嘅現代人勁
佢地打仗唔係為殺人,係為咗捉活人去祭神,所以一定唔夠其他洲的人打
不如收皮啦 得個樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞