現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
我意思係武器大於防具係每當盔甲防到兵器A就會發明兵器B
以前打仗唔洗要啲士兵好大隻
好多都係運用戰術黎打贏對手,同個人體力冇關
你估online game著住件甲周圍走
臨開拖先會叫隨從上甲
性病果下癲
以前邊有一日三餐,最多一日兩餐

早午晚三餐係農業革命後糧食產量提高先有嘅概念

Btw,以當時農業條件,要養一隊除咗打仗就乜都唔曉嘅職業軍人係好奢侈嘅事,所以點解當年羅馬創建咗職業軍團會被後世視為人類軍事史上其中一個創舉,羅馬國力嘅表現,而中世紀嚟講一個騎士背後有幾多農奴供養住佢
啱啱開始嘅時候真係用上邊張圖啲甲嫁 但係咁樣科技都爭咗五千年 對手用木棍
無眼睇
有曬證據啲9upper都係傾信
啲偽科學
突然之間覺得前人做嘅科學研究
好浪費
現代人如果返到古代應該好似呂布咁好打
冷兵器時代打仗贏輸 主要係睇補給 邊邊有氣有力就贏
鈍器克普通盔甲,即係鎖甲札甲呢類
板甲出現就係連鈍器都防禦到
而火器就克板甲

你支鈍器既動量都係用肌肉黎揮

終於有巴打講
步兵幾大力都打唔贏騎兵
所以戰術運用先係勝利關鍵
古代人打仗嘅弓拉力平均過百磅
現代弓around 55磅
如果拎一個現代有做開運動嘅普通男性
同一個古代普通男性(農夫)比
古代人體能一定好啲

不過咁比唔準
因為人地真係一日到黑都勞動緊
我祖籍江南 祖先楚軍 流傳相同嘢
又未必,雖然現代人體能頂點係勁好多,但意志古代士兵應該好勁,下下都面對面撕殺
黑曜石劍其實殺傷力都好強(對無甲目標)
標題係體能,下面一堆人講大唔大隻。肌肥大同肌力肌耐力係兩回事嚟。

我玩健身健力都十幾廿年,我最大力果段時間反而係返關於搬運嘅part-time,一日累計至少搬兩噸嘅貨,最高峰試過搬二十噸嘅貨。

我返呢份part time之前75kg pull up 15下左右,返呢份part time兩個月之後就自動變咗25至30下,期間冇特別加操pull up同背。

我兩個月就有咁樣嘅成果,真係唔夠膽講耕田嘅人,例如呢個
https://youtu.be/ItXWnNDKo0U
說話又唔係噉講
啲古代人斬人當食飯
有無睇過清朝啲相or二戰嗰陣軍人嗰啲相,個個瘦擘擘,現代人返去真係一拳一件
以前睇過本書講
英格蘭嘅農夫係休農期會練箭/棍棒
臨時拉入伍嘅都識射箭/用矛
究竟係因為打仗勁既人先打到好多場仗定因為打咗好多場仗 個人先打仗勁
同埋以前啲手術好多監粗咁黎
好易出人命/後遺症
衛生環境都好大問
古代打仗個個70KG?
佢本人都唔知有無咁重
單體弓嘅壞處就係越拉得後越用力
複合弓解決左呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞