現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
貴族係要前線衝鋒
啲貴古撚成日用古代貴族,特種兵同現代平民比,要比應該係古代貴族對現代運動員,古代弓兵對現代特種部隊,古代平民對現代平民
其實現代好多人有練big3
如果唔跟足個form做,即係借埋力,係好大好大力
第一,運動唔等於勞動,古代人係無多餘既時間同體力做運動,運動普及化係近代先有既事
第二,古代人嗰啲叫勞動,勞動唔會令你體能好左,如果勞動會令體能變好,咁啲運動員,軍人都走去紥鐵耕田得啦,洗乜做gym洗乜操體能
第三,其實現代正常健康嘅男性係有能力行一日山,只不過大部份唔會咁做同無需要咁做,唔代表佢地做唔到
第四,肌肉無生死之分
第五,體能嗰定義唔係得肌耐力,體能係包括速度,力量,爆發力,敏捷,柔韌度,耐力,你行山勁可能你耐力好,但唔代表你其他方面勁
仲講nba
奧運差d輸埋
普遍球員overall係比以前all rounded
但係以前都好多超特化嘅球員
都唔好講jordan
淨係jabbar, oneal, ai呢d
我諗擺返落去宜家+舊例真係冇解
讀過少少人類學
呢啲與世隔絕既部落會有Founder effect
應該keep到原始人啲基因
特例另計啦,如果佢地班人接受現代訓練仲勁Tim
奥運差啲輸關兩個年代嘅球員實力咩事?
差啲贏都係因為籃球而家普及化好多,其他國家籃球實力都提高左,美國面對嘅對手水平都高過90年代班球員面對既而家幾乎所有歐美國家不同隊都有兩三個nba球員,nba自己top10 player都幾乎有一半係國際球員

同埋平均黎講,現代球員既身體質素的確好過20年前嘅球員,而家幾乎每隊都會有體能怪物,球賽節奏又快,真心差好遠你講嗰幾個係特例
你試下入gym跟大隻佬一日嘅training volume睇下邊個要call白車
講果班肯定係成世都唔做運動,摸住自己個肥肚腩幻想古人日日體力勞動會好勁
2021年仲講得出生死肌肉,耐力好就fit, 都幾不可思議
現代人行路都係靠腳
之前睇條片薩珊帝國一開始同啲穆斯林打嗰陣,佢哋啲將軍會主動挑對面將軍隻抽,雖然條片入面出現過嘅都輸哂
唔係因為傳左歐洲既病毒入去先瓜晒咩,雖然交戰打贏都係易到切豆腐咁
尋秦記小說,項少龍返過去屈哂機
真,冇動物可以好似人類咁連續跑幾日幾夜
宜家啲超級馬拉松選手都可以連續跑幾十個鐘
唔好咁高估現代啦
正常市民你叫佢行三個鐘山嘔就有份,
古代就真係閒閒地都行到
唔好低估現代人,如果你心目中所有現代人都係美國二三百公斤嘅肥佬咁我無野好講,一個健康普通人絕對有能力行一日山
叫非洲啲飢民入去跟啲gym撚舉睇下舉唔舉到1組
你真係唔識架喎
肥佬都還好d 最慘係d 骨條型宅撚
不過我好奇嘅係 追幾十公里唔難 難嘅係點樣抬返去部落
咁大隻當場又食唔晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞