現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
岩 唔想做/唔洗做唔等於做唔到
正常市民定義係咩先?
你要揾好日都唔做一次運動,一嚟就行岩蛇尖嗰啲柒頭,我無野講但正常一個禮拜做三四日運動,體型正常既普通香港人,weekend行幾個鐘山好合理健康
每日咁撚多人行山,真係要飛行服務隊抬落山嘅有幾多單?
操嘅話一定勁過絕大部分中世紀嘅人
現代多人做文職同企業戰士,體能同精神強度多數弱過古時,古時大多數人務農丶打獵。
現代人肯操一定勁過中古時代嘅人
營養同運動科學差幾十條街
企業戰士既體能係差,但精神強度唔會弱過古時囉
即係一次過完成「超超超」級馬拉松後先過身,現代有幾多人可以?
鳩up都有22個正評
現代企業戰士唔受得皮肉折磨同利誘,好容易供出秘密。 佢哋精神力量只係捱眼瞓。
總結
30歲以下無做運動平民<古代人
30歲以下有做運動平民>古代人
30歲下職業軍人屌打古代人
30歲以上現代人屌打30歲以上古代人
無乜運動過既人行幾個鐘山真係嘔泡。正常黎講。香港pe 堂跑二十分鐘都面青口唇白既人大有人在
根據傳說喎,入面有無水份自己諗啦,但係現代人跑馬拉松跑兩個鐘內就有哂記錄,真係前無古人啦
呢D要睇國家

古代D平民,特別係中國呢D農業社會,燃會好身材,食都唔夠食,瘦到骨咁想夠人現代人打?分分鐘係俾D肉佢地食,咩秘密都爆哂 現代人安居樂業,叫佢地打杖=叫佢地去死

古代D游牧民族 好打係因為佢地自細騎射,好勇鬥恨,仲有打杖的話,佢地係掠奪者,打杖係佢地改變生活,得到榮華富貴的發達機會,大把人會唔要命去殺敵人(以中國為例,秦國的士兵好鐘意打杖,係因為每殺 2 個敵人=升一級; 仲有5胡亂華/蒙古侵宋的期間,D外族打到邊到,就係個到搶掠+強姦)。但古代游牧民族大多冇食蔬果的習慣+消毒技術,一受傷/重痛就好易死。

你要比同的中古世紀打仗既男人比,起碼拎D現代特工/飛虎隊/健身燃/black ops 比,呢堆友每日要負重 50 公斤爬幾個鐘山,又會做特化某D部位的重壓訓練 (呼吸,耐力,臂力 etc),仲有專業人士,蛋白粉/藥來有郊率調理身體。

真係要拎最top 的現代特工對比中古世紀打仗既男人,最top 的現代特工會勁D,話哂現代人有知識點樣有效率去訓練,殺人
打字其實唔難
其實係香港人先咁多東亞病夫
成個東亞都有唔差嘅運動習慣
更加唔好講鬼仔

你淨係攞現代人最弱個批人入面最弱嘅嚟比
咁應該好少真係追太遠,大部分動物都跑唔到咁耐,加上啲獵人會攻擊佢地,受傷流血情況下應該跑冇幾耐就死,之後就拖翻部落
現代訓練方式+營養
如果你送個健力嘅返古代
以後除咗海格力斯
應該仲會加多一個大力神
小説 項少龍
最記得佢教古代人做掌上壓
連登仔不嬲憑印象尻up,自己既幻想當真理
喺連登呢啲唐仔論壇好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞