現代男人體能上有無可能練到中古世紀打仗既男人咁既體格?

634 回覆
15 Like 150 Dislike
最尾果句就唔同意,要證明係因為呢個工作模式導致更短嘅壽命,首先要排除所有confounding factors,例如醫療水平嘅差距、營養等等

利申係research institute同大學做casual inference嘅研究
其實呢個topic 好難apple to apple 既,但現代人因為運動科學營養學同醫學既發達一定大隻過古人。

咁好多人話古人運動量大,咁唔通搵細龜果d 人唔俾現代人飲食佢,再逼佢日日勞動就會變勁咩
我同你講唔夠打真係會死人,你都有意志喇,魷魚遊戲game1咁姐
答你唔到
太多唔同因素
好似上面嘈緊嘅營養學咁
畜牧區同農耕區嘅飲食都唔同
仲有海拔又影響體能

所以中原西/北面嘅人永遠都屌打中原王朝
100g嘅黃豆有17g protein,我平時飲嘅350ml豆漿有15g protein。我唔知古人食幾多豆啦不過唔食肉,淨係靠食豆去增肌唔係冇可能
咁要睇入gym操嘅模式同目標,的確唔少gym撚cardio同肌耐力係弱啲,因為大部份係向增肌或者最大肌力方向訓練

但如果有加入functional既方向操,係可以有大隻又有體力
講咁多都無用
一句講晒
打和啦 super
古代人:

現代人:
英國長弓仲要拉力去到90-110lb,仲要一分鐘射6枝箭唔瞄就12枝。當你現代50lb反曲弓射12枝箭,連登仔都已經叫撚曬攰啦

利申 輕鬆做到
仲有熱量?古代資源冇而家咁豐富,未必可以有多餘熱量增肌同好好recover
加上佢哋鬼知飲食要點樣先可以變強咩
正常就係1把長槍同2把比首跟身,比首就近距離用同埋行軍時食野都用到。正常情況下劍係唔實用。

同埋中國既情況係發展武器夠快,d 甲點整都無咩用,人又多,所以唔搞咁多甲,大家行快d 好過
求其一個海豹突擊隊士兵都抽贏項羽呂布
唔係刺眼位咩?
不足學
而家啲黃豆經過基因改造,以前果啲唔知營養含量係咪一樣
好多到30幾40就死,大傷1次基本上死緊
有時射完箭仲要打近戰
我諗唔會掛,平時都可以攞d手作仔黎交易下既,姐係織下草鞋咁,平時就織鞋同其他野同準備原材料,墟期就攞d 貨去換錢同買食物,咁推架車去墟搞,10日左右補給1次差唔多。
呢個topic跟本冇得比
淨係講唔同地區都有好大影響
住山區畜牧從事畜牧業嘅 同 住平原從事農耕
都對營養吸收有影響
攞再早啲黑暗時期嘅維京人黎比較
人地大部份土地唔適合耕作
大部份食物都係肉/魚/蔬菜
直頭生酮飲食始祖
現代人的肉體喺力量上較少人能勝於古代人

因為現代人類失去了較密集式戰爭(侵略或防城)
少了殺意同變為遠距戰(熱武)
另外裝備及防禦規格結合了科技而達到的提升,降低肉體的負重壓力,令人更專注於擴展其他器官既潛力。(智力)
壞處就係 肉體停止生長

古代人 WIN
耐力/生命力 力量 敏捷 精神 物理攻擊力 血量 憤怒值

現代人 WIN
攻擊範圍 移動力 化學攻擊/防禦力 智力 體質 感知 速度 連擊率 迴避避 命中率 冷卻時間 幸運
依幾年既研究我覺得幾左膠

有無睇過原初豐盛社會呢篇野?連原始人生活都豐足過現代人,我就打死都唔信架喇
劍係象徵意義多過實用
就算騎士對打(基本上唔會發生)
都係劍加匕首用
匕首先係殺著

中原王朝/直頭係亞洲
冶煉技術唔高,鐵嘅質素都比較低
發展唔到板甲
只可以做到覆蓋範圍廣泛嘅鱗甲
但係有鱗就有罅
有罅就拮得入
豆都要自己種得夠先得,同埋果時唔知食豆有用

仲有,果時d豆營養少過依家好多

現代人連基層都可以短暫性享受到以前貴族既生活

呢班算貼近古代人生活啦掛?
你覺得佢地體格點?
拍戲咩,未入射程根本唔會拉弓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞