正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒

1001 回覆
573 Like 78 Dislike
我張3080ti都係NVDA送
剪片點砌好?
Lm
好奇一問如果M1 Max粒晶片真係佢講到有3060效能,咁3060咁Q大張又兩把大風扇都真心幾無用
你上google搵3090背板散熱,有好多,我直情見到有人買360mm cpu水冷直接吸上去
鬼叫nvidia用Samsung 8nm
一定解決到
但係無必要自製煩惱出黎解決

Menu bar 阻咗啲位 用得多app嘅人就好大機會要開第二排出黎 咁佔多咗位係好多餘

原本一排就放晒 多個m額就兩排

你唔會多咗畫面

講真你攞部laptop自拍咩
鏡頭要好就手嘅裝置先需要用到咁好

好明顯呢個m額係出而出
想做蘋果品牌型像

最抵死係iPad 設計故意避免m額
好唔協調
下年出返俾你
弱弱地問,無顯示卡的話,又點樣做到3D立體設計?其他廠都要用NVDA或AMD的顯示卡喎
用Cpu 做都得 但係會用埋cpu 啲cache
加上cpu 仲要處理你部電腦backend 啲service
你rent 圖rent 片咪慢
不如買張顯示卡 分開處理
又多啲vram
用 rent 圖rent 片又可以用返顯示卡decode encode

Apple 佢地做咗combine chips
Cpu 顯示卡都包哂落同一個chip
做3d design 冇難度
你用MacBook淨係上網睇YouTube?
第一段係你個假設,依家都未知。
你係56k上網啲朋友嚟wo,laptop開會用唔可以要好鏡頭? 咩歪理?

ipad大部,拎上手留多啲邊位而塞到鏡頭又有錯?
唔係出部機都唔知連登仔咁多人整3D又剪4K片
快~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!
無,所以要決定好先買
咁都有得1001
arm vs x86
買高配既話可以用5年以上,貴買平用

利申:對上一部係2019頂配,暫時唔諗住換,主要用途執相剪片
唔係打唔到機
係game廠唔convert埋去macos
因為怕賺唔到錢

而家新m1 chip仲勁過n卡flagship
有可能推動到更多game廠加入去玩
留名睇煙條爆炸
應該用左新既USB PD 3.1 標準,28v x 5A = 140w.

問題係除左原裝線,出面有無certified 140w 既type c 線?
台灣又危險咗
之前睇d MacBook Air m1 行tensorflow 既benchmark, 已經係MacBook pro 16 既三四倍速度。。。
係咪可以推爆佢開2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞