正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒

1001 回覆
573 Like 78 Dislike
咪正常咁用囉
垃坡intel 年年+ 1x%效能都大把人買
多數普通人唔會識得分
最多會話部電腦愈用愈慢
你買macbook 都唔係真係for 打機啦
Apple fanboy真係謙, 吹都唔吹3090, 退而求其次
好奇一問, 咁咩時候先會係 cpu + gpu > ram 呢?
Touchbar冇咗ifans點兜好
等緊大家平放舊mbp , 收部用來淨相同剪片only
4 core cpu 係用 i7 9750h比, MSI Prestige 14 EVO A11M-226

8 core 係 i7 11800h 比msi gp66 11ug 018

Discrete Gpu 係 RTX 3080, msi gp66 11ug 018 and Razer Blade 15 Advanced (RZ09-0409CE53

Integrated gpu 係 amd 5800h iGPU, lenovo legion 5 82jw0012us

Conclusion
勁撚到核爆
右下有細字寫明
咁一定好d啦
係狀態欄又會阻住?🤣 平時中間個位咩都冇。依家正正就係有左個m額下面啲位廣闊左,真係唔知你諗緊咩 開賣你就明,闊左幾多。

window廠face unlock同apple 個security唔同。
痴線仲要係同blade 15比
我以為係咩hp垃圾機
完全唔覺,仲係咁快

利申:已經日日用
唔知佢點用
Touch pad問題關M1 事?
Keyboard F5 壞咗關CPU事?
認真check吓hardware好過懷疑粒U喎
其實點解macbook打唔到機?
個spec都應該夠支援
其實唔用Mac既人點都係唔會用

用win一係貪平買入門,一係打機
14mbp 16’ retina

去到依家仲用緊

仆街幾時先壞俾我換機
平windows laptop 都打唔到機啦
多鳩餘
btw巴打不推文
3060到喇 點會有3080
一係貪平買入門,

一係打機
Menu bar唔係一定空
一啲複雜啲嘅程式可能會好多option

仲有好多人放滿一排plug-in app又係會阻住晒
例如CPU gpu ram usage 嘅顯示
仲有一堆Quick access 嘅icon

睇片就要blackout
果少少畫面擴張有等於無
執相又係唔會用到果個area
打機你又係會撞到UI ,又係要blackout
即係最需要靚Mon嘅工作
都唔會用到果一部分嘅畫面

問題係laptop從來唔需要格硬塞靚鏡頭
夠你用FaceTime咪算囉
完全做多咗

多咗幾多畫面? 就係高咗幾mm
Eg Flexgate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞