正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒

1001 回覆
573 Like 78 Dislike
寫code有用呀,每一個step都快左,包括build time同test time,夾夾埋埋慳唔少時間,但都唔係重點。重點係machine learning嗰邊,講緊比i9舊版快4-5倍,train快啲都早啲收工。

佢仲吹到插唔插電都一樣效能,粒電又頂到十鳩幾個鐘,隨時唔洗帶火牛返工。隔離win機/linux同事要帶部超厚電莖laptop+大牛龜火牛,加埋成3kg先有你部M1 pro嘅效能,你又唔洗帶火牛返工,都咪話唔爽。仲要win機/linux寫唔到ios app,佢咁出真係迫人轉會。

唯一係用ARM architecture會唔會有啲package唔支援/有bug就未清楚知晒,但M1出左一排都已經穩定左,最少寫web/server/mobile app都無乜大問題。
公司角度, 你整部windows機自己幾時upgrade 都好彈性, 有事要整可以逐part換就得, 性能自己要有幾top就有幾top
特別係tech engineering (除左Apple related software), 出部Mac 機玩鳩自己
搵食既唔係應該公司出機既咩?
要自己畀錢買黎做野?
iPhone, iPad, iMac, Apple Watch, AirPod 都唔少得啦
信仰嚟
對啊, 壞邊parts都有spare for repair
我明
但iphone係ios
macbook 係macos
可能係start up you tuber
iPad Pro好多野都做唔到…買完中伏 早知唔買pro
望到個720p鏡頭
做design 14inch 512 32諗住
我唔會,我數現金出糧
CLS, 人工有幾高
好簡單同樣價錢gaming book一樣可以做到creation嘅野,但macbook做唔做到gaming book嘢先
Apple呢兩年最震撼既係M1,唔係iPhone。不過大眾唔識呢d野。

期待32' M1 Mac
所有野都好好 但點解要縮返轉頭用magsafe 差電
明明逐步轉緊type c
又要多個頭

iphone lightning
ipad type c
macbook type c MagSafe
你唔係唔夠用就用住先啦,無乜為

但其實二手出左部M1 13" MBP都值1皮左右,加多少少就有M1 max MBP你有錢可以咁玩,當個差價係租左M1一年
普通野都做唔到咩?
做設計最重要係色準 比客睇同成品個色差唔可以大
但係所謂的display p3 用在iPad size就有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞