【PC】《New World》MMORPG 大家一齊黎玩啦(2)

1001 回覆
10 Like 31 Dislike
Amazon出嗰隻《New World》經過alpha, close beta, open beta同多次延期之後...
在2021年9月28日終於出啦!終於有得玩

《New World》官網:https://www.newworld.com/en-us/
Trailer:

https://youtu.be/1C8y7X5aXOc

公會Discord:https://discord.com/invite/uwpmYyFfbN
注: 隻遊戲無中文,減少好多強國人入侵
但目前要連去澳洲SER,比較高Ping,約130-170 ms

遊戲背景: 在虛構的17 世紀殖民時期美洲大陸,玩家一開始搭沉船,擱淺在一座叫Aeternum的島嶼,展開冒險生活。
《New World》係一隻無鎖定戰鬥模式的沙盒MMORPG遊戲,除咗有一般PvE打地下城、狩獵與生產等等玩法,PvP方面都有得打城戰、野外開紅與不同派系玩家互打。

開放式世界設計:
地圖任你跑,有本事3LV去60LV地區睇風景都得跑地圖都有exp。

由於無鎖定戰鬥模式,需要玩家有一定的操作技巧,所以打怪方面個人認為有難度,絕對唔係無腦撳撳撳咁簡單,唔覺意被圍毆真係好易死,仲要追你九條街

武器專精技能系統:

《New World》入面無分職業,武器技能採取熟練專精制度,用得越多熟練度高就可以加越多技能。
每個角色可裝備2種武器,遊戲目前有11種武器,分別為:劍盾、長矛、西洋劍、單手斧、雙手斧、雙手鎚、弓箭、火槍、火杖、冰拳、補杖。有時間有精力嘅玩晒11種都得。聽聞官方會陸續推出唔同嘅新武器。

防具飾品系統:

裝備有分盔甲、皮甲同布甲,無穿著限制,可混穿,但有分人物裝備負重而有唔同嘅閃躲動作。重量為輕就可以滾地,中就可以小跳一步,重就基本上郁唔到。唔同裝備有唔同加乘,仲有鑲嵌寶石系統,想點配就點配。就算想全身重甲玩冰火法都完全無問題。

生活技能系統:

基本上一行出城,成地都係素材。伐木、掘礦、剝皮、釣魚、收割,拎到原料就可以加工做武器、裝備、飾品、食物等等。不過啲製作設施多到我成日搞亂木匠台、冶煉爐、紡織機、製皮廠、切割台、鍛造台、煉金坊、工作臺、製衣台、灶爐...

任務聲望系統:

任務分4大種類,主線、支線、城鎮任務、派系任務。這些任務內容主要都是圍繞四個重心:狩獵、搜索、採集、與NPC對話。每個領地的聲望是分開的,每次升級領地聲望時都會比你選擇獲得只屬該領地的能力:降低交易稅、採集速度增加、擴充倉庫容量等等。可以因應唔同城鎮而選唔同配搭。

房屋系統:

聲望達到一定程度就可以買屋而且升到特定等級就可以解鎖買樓數量,上限三間屋。買樓好貴而且要定期比房稅,但係,買咗樓可以多一個快速傳送點,整放BUFF傢俬,最重點係可以多個倉庫

派系:

遊戲到LV8左右主線就會叫你加入三個派系()其中一個。加入派系後才能加入相同顏色的公會,唔同顏色無得一齊打PvP,派系任務都會唔同。選錯可以改一次,但再改就要120日CD,而且無法加入目前擁有最多領土的派系,所以要慎選。
Marauders 叛軍、掠奪者
Marauders 是一支無情的軍隊,致力於建立一個自由的國家,任何有實力的人都可以成功。
Syndicate 聯合勢力
Syndicate是一個神秘的組織,有著數不清的詭計和智謀,他們一直在尋找神秘的禁忌知識、魔法,來開創一個新啟蒙時代。
Covenant 誓約者、盟約騎士
Covenant是一群狂熱份子所組成的團體,他們致力於清掃美洲大陸上的異端和褻瀆者,讓神恩遍佈大地,把正義和神聖重現世間。

團隊活動:

《New World》有好多團體活動玩法,PvE有副本、清除腐化入侵,PvP有野外開紅打其他派系嘅人或者入公會參加攻城掠地。

每個公會上限100人,最大型的攻城戰係50 vs 50的戰爭,爭搶各大城鎮的管理權。仲有個PvPvE的玩法叫outpost rush,20打20之餘,再加怪物,仲要收集木材、礦石等資源來升級哨站,忙到飛起

副本EXPEDITIONS:

目前副本有6個,LV25、LV35、LV45、LV55同埋有兩個LV65副本。當升到LV20左右就可以組隊打第一個副本Amrine Excavation啦 ! 組個3-5人小隊,記得背包要留位,會跌好多裝(但有冇用就睇你好唔好彩)
同埋要通關,建議真係坦補DPS缺一不可。特別係坦記得武器要有吸仇石,唔係啲怪就會追住其他人圍毆.

腐化入侵:

因為Aeternum呢片土地受污染,時不時會在地圖見到啲紅色骷髏頭圖示。呢啲地方就係被腐化入侵的地點,組隊冒住生命危險去打敗一波波的腐化怪物,成功清除淨化腐化傳送門之後,除咗有經驗仲會有裝備箱掉落

仲有好多遊戲元素玩法介紹唔晒,不如直接入GAME親身體驗一下。
有興趣嘅話可以在Amazon或者Steam平台上購買遊戲

如果想搵香港人一齊玩嘅可以入我地Discord
無論想肝定係想Hea玩都一樣有人陪住你
【Liberty Lion】New World
https://discord.com/invite/uwpmYyFfbN
今晚黃色會唔會冇埋Everfall
咁都可以1001 ,lmfao

覆返上面先,有時又真係聽到有人係 general 到慘叫fucking lag, 我個小圈子都有 … 可能平時都keep住14x ping 反而又唔係幾feel到
果時個ping會跳到500-5000
比平時高
Touch wood又未試過咁爆ping , 長開vpn ,唔知關唔關事
經steam買定官網
Lagado紫色 有冇人相認
真,直接等一年後出DLC
個角色d 樣係咪冇得再整過
我綠色
佢個交易所
冇得search屬性真係
Yama 綠色相認區
https://discord.gg/GnCHgps4
erythia 香港人自救DC
純粹圍爐性質
交易所黎講gw2無得輸
坦有gem 吸晒d怪個黎又有第二個問題
拎住盾擋 條耐力bar倒水咁 三秒唔洗打穿防
仲要不停連擊 擊退 想走佬都走唔到

勁尷尬
我覺得坦要玩輕裝
45 the depths個尾王打我兩下就冇耐力
走都走唔到

全部人都45lv 玩到好絕望
升到5x 著 5x 先去打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞