結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike

我好多年前見過呢本書,真係要睇吓。

好慘 大家咁話😭😭😭😭
香港人對離婚又係有一股恐懼
On9
雖然未結婚,但宜家女朋友都成日發脾氣
次次都係佢爆我先,話返佢就講我變左

有時返完工攰,返到屋企訓陣又比佢話
5年,有時比佢鬧完就想分手,但講唔出口
始終有感情
on9宗教
邪教黎
邪教都好過比女騎

牝雞司晨
女權左膠教先係邪教
其實咁樣係好消耗一個人嘅耐性,無論男或女都係...

舉個例子,例如十萬個激嬲女朋友個page,好多時都喺啲女人嘅任性而發脾氣,而且係好無必要
每一樣野存在都有佢既原因。尊重
GG
我老婆都係護士
暫時未係咁
我係咪要有心理準備
同居下你咪知旅行都應該有哂symptom
死撚左佢啦你
我覺得最勁係咁既關係仲可以扑野生三個
佢地會覺得有問題個個係你
所以唔會幫你執手尾
到佢有問題個陣
你千其唔好話反佢轉頭
唔係既話自己瀨屎上身
好多人婚後生活都係咁 仲要被傳統思想捆綁住冇得話離就離,啲臭閪閪口閪面老撚鳳,有時見到人地老婆黑口黑面對個老公咁惡死都好鄧佢地可憐
不過有問題好多時係心理問題
女人患焦慮症既比例較高
如果真心想行埋一齊 就試下見心理輔導啦
我同佢一開始拍拖半年就同居到依家
不過你講既symptom 係有出現過, 不過好輕微, 都係r下人哄下佢
我發現平時係唔係都哄佢就萬能, 唔好等佢開始燥先哄就ok
得閒就讚下佢, 比下surprise佢, 記住佢講過d咩,傾傾下計拎番出黎講等佢知你有記住佢講既野之類, 呢d野隔日做下佢就燥少好多
明白
十幾年前第二任女友又係咁
但因為有感情
所以拖拖拉拉咁
第三年已經叫分手佢又死都唔肯
真係想去死
佢又氹得老人家開心搞到錯既係我咁

之後兩年我都唔記得點過都係普普通通好平淡咁
但中間肯定前度啲脾氣都係咁差冇點改

我都問做乜仇人咁鬧咁仲一齊為乜佢又話忍唔住

所以有時做單身狗開心好多
咁個點卡在於你已經manage緊同manage到,但你要得閒review下自己身心狀態,例如會唔會同另一d女人講呢d野仲輕鬆之類
抵撚死啦鍾意女人
你個名
食得鹹魚抵得渴
屌夠好離婚
只能說,因為還有愛,只是一方不曉得表達,引致冷戰!而問題出現的時候,多是一時情緒引致;如果疏導了,過去了,相處仍然是開心的。
所以叫樓主主動搵輔導囉!輔導員不可以保証沒大問題再出現,但會教曉你,當出現問題時,應如何面對。
我想說是,這個並非死証,還可以解決的,只是想與不想。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞