結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike
離婚你會找到更好的出路
就算無小朋友
返完工仲要做家務
照顧個男人(好多香港男人都唔識照顧自己 真的)
都夠辛苦
你試下唔洗你屋企人做家務
你做哂
體驗下
I know that feel
最大鑊係而家啲女人真係信咗上面「路人甲」講嘅呢套
以為自己係完美人妻媽媽 ,係大長今化身。
然後合理化咗自己eq差,脾氣差,要求高嘅 惡行。
好有畫面
我以前細細個老竇已經係咁
到我而家另一半都係咁
係咪自己唔識搵
我相信真係有啲老婆係辛苦,又要返工,返到屋企又要做家務 。 呢樣嘢係會令人忟憎
但係而家好多女人,上facebook,上ig,上baby Kingdom , 幻想自己係咁辛苦
其實好多都係, 有請工人, 老公都係有幫手做家務, 但就victimize 自己,然之後埋怨責怪老公, 冇本事, 搵唔到錢,買唔起樓,冇盡老公責任,無盡爸爸責任。
唔知你哋細個屋企係咪好溫馨
所以有家庭憧憬
家嘈屋閉大既 應該唔會念結婚
你懂的
黎,飲杯

其實大家都得2隻手
點解就係唔肯做多少少呢?
睇黎你好憎香港女人
係咪有好多不愉快經歷
點解你要咁執著老婆做 娶個老婆淨係返黎做阿四 你真係不如同個非傭結婚
咁你直接娶個工人返屋企咪得囉
Icic.

我觀察我父母,我老豆本身完全唔識廚房野,因為無需要,到後來換呀媽出去工作,佢先接觸,做落係無乜問題,亦愈煮愈好食,愈煮愈快,浪費少好多食材同洗少好多食具。
同樣呀媽完全唔知電器可以兩腳換三腳插,唔知可以自己小型維修間屋,本身完全無需要接觸。

到我18歲打後自己獨居,乜都要自己搞曬,因為窮,要解決問題,自然要去觀察去問去搞。

到後來同居結婚,老婆未試過自己住,一搬出黎要搞既野已經有我去處理,佢咪又跌返入去我父母果個處境。
同ex 拍三年,同居期間出現樓主既問題,收工要幫佢照顧貓狗,家務一腳踢,仲要比佢呼呼喝喝,同居咗半年終於頂唔順分手。

利申:宜家女朋友半同居中,無以上問題
其實我唔係憎香港女人
只係覺得好多港女有咁嘅諗法好荒謬
當然港男都有唔少有堅離地諗法
應該唔等於應份

掉返轉老婆對老公好唔係應該咩?
同埋女人做過d咩黎,男人老馮要頂女人西口西面?
做左你老豆?定男人一出世有原罪?

下下要去到同你講道理,不如諗下自己點解搞到平時點解無人氹
樓主唔fair
你話自己家務做得少過佢都做唔好,抵鬧

去食飯唔問鐘意食啲乜係你屋企人冇禮貌
唔關大小事事,有事就係有事
我由幾歲開始同啲親戚食飯 ,叫餸果個都一定問我想食啲乜
垃圾港女死開
收皮喇,女人返工果陣已經唔需要勞力,但男人要。
你諗住離婚先講啦,咩都俾人知哂,仲多手尾仲煩
有女人開始入,你有負評了

就係唯我獨尊既港女負評左你
你一路屌,有班男人一路寵,寵完重有個好似勝利者咁既心態。

港女,娶不得架,唔好咁天真,不可一,不可再
認真,如果你同居係諗住準備結婚,諗吓仲結唔結
結婚後唔會所有問題突然解決
好撚似Asperger syndrome啲特徵
佢哋會認為得自己嘅mindset/認知係真理,其他都係垃圾 or fake news
呢種人連廁紙個roll嘅擺位係順時針定逆時針都會好執著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞