結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike
不如試下攤開黎講
可能佢唔發覺自己咁難頂
試下分開住 感情會變好
粗生粗養得啦
反正個仔一定讀到大學 咁緊張做乜
你真係太年輕喇阿女
唔好信結婚真係「2個人既事」咁簡單
結左婚, 好多時都會牽涉到雙方既家庭
e.g. 奶奶話阿叔仔爭人錢, 要你地幫手
老爺話阿乜水話邊度邊度好玩, 要你地幫佢安排/陪佢去
又或者奶奶過黎你屋企把口唔收:
「嘩乜咁亂架你地間屋」
「好心唔好買咁多無謂野啦」
「養咩貓/狗丫污糟la撻」

以上既事情不停咁重複
而你個老公覺得無問題, 甚至叫你去處理
久而久之你就會覺得好麻煩, 好討厭
因為好多男士都唔願意同自己家庭去溝通
or 覺得自己父母「無問題」

呢個先係死症
根本男女方就應該各自處理好自己男女家嘅家庭問題

如果老公有腰骨識得保護老婆 and vice versa 嘅就唔會有呢 d 問題

是但一個大唔透仲當自己係 bb 結完婚都唔明要以自己家庭為先嘅咪會出現你講嗰 d 問題
On9
男人出左錢當然要女人出啲勞力
男人係合理期望
女人收人錢之餘重要男人做家務係不合理
想雙重得益
警左女人乜?
冇撚冇錯
我知連登仔可能對佢地有光環但都要講
護士 教師 依兩類職業 最撚鐘意叫春
話自己點辛苦點辛苦
教師仲死學校既世界入面佢對住學生佢講乜都係岩,返到黎屋企,你智商高過佢,佢一樣覺得自己岩你錯咪仲撚柒衰,下下都係你認低威
岩呀,mind set 上根本拍拖結婚係限於兩個人既事,要照顧4大長老仲要孝順對家個個你都痴蝦殼你對自己個個都唔係超孝順時仲要用自己套standard叫隔離個個孝順自己個個,有病
所以我一見d單親老母,有理冇理先用歧視眼光望佢地
可能個老公好似樓主咁呢
so true
好多人以為自己生活同痴屋企住分別不大
唔知自己老母付出左幾多

最簡單平時無手尾間屋幾日就變亂葬崗
要keep好屋企乾淨、啲日用品齊都好晒心機
呢啲真係搬咗出嚟住先明
上過有啲獨居friend屋企亂撚到
人永遠講對自己有利既野既,
係未真係少少野就發脾氣屌曬鬼阿?
係既話你帶佢睇醫生or離婚啦
根本可能一早有問題,但d男人永遠覺得係小問題
本來可能係好少問題,但永遠無視就係人都火啦~

龍門任搬
絕對係!
大家應該自己take care返自己家庭既事
而唔係依賴是但一方去處理哂2家既野
例如婆媳問題, 其實好多時只要個做老公既肯出面
好多野已經可以完滿咁落幕
結婚係將2個唔同文化同生活習慣既女人(奶奶&新抱)格硬拉埋一齊
大家唔夾, 係正常
所以唔係好女先要2頭暪
男既都一樣, 2邊都要睇住, 唔係好似老逢咁「老婆你搞掂佢」
有冇諗過老公覺得冇問題,而老婆覺得好有問題 ,其實個問題係老婆嗰度 ?
對個毎都睇唔順眼,對樣樣嘢都睇唔開。呢個咪性格有問題,或者做人唔成熟囉 。
岩岩識咪比兩分薄面你扮哂溫柔囉熟左又咪就你講咁,乜都ban乜都佢岩問題香港好多教畜根本唔夠智商衰d講,街邊是但執個都可能高學歷過佢地講緊班中小幼但以為自己壓住班學生就真係自己岩哂心理變態
不能同意更多
好多港女,結咗婚唔做嘢,仲要請姐姐做家務。
成日對住老公講屋企湊仔仲辛苦過返工。佢試下返一日地盤廚房丫!
所以我會係我女朋友面前鬧我老母,等我女朋友出黎鬧我或者做和事佬結果我老母想知我d野就一定要死死氣問我女朋友
啲港囡會轉頭話你廢要返地盤廚房
啲女權西死晒,唔敢入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞