結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike
報你老母臭閪,警察唔可信喎
呢個試過,最後屌到佢仆街
唔好話結婚,好多拍拖都難頂,真係一個人打飛機算點解要硬食
慣左啦 結婚前同後兩個人 隔1-2日就西一次面 完全唔知佢咩事 食食下飯都俾佢屌 依家佢一發老皮 就唔理佢 買定左多一個枕頭訓廳 佢又唔柒理我 我又一覺訓醒又返工
又唔係全啱
我細嗰阿爸阿媽離婚
佢哋都再結婚生仔
我變成咗一個有爸媽既孤兒仔
而嗰兩個細佬都係有完整既家庭
我一個人跟阿嘛相依為命
阿嘛死咗後
兩個家庭都唔歡迎我
Clscls
自我中心嘅人係唔會意識到自己自我中心
樓主又唔叫返老婆鍾意食既平衡下?
如果只係叫多個餸就解決到既點解唔做?
定係呢個只係藉口,有更多 underlining 既問題
食餐飯好惡頂又攰唔想嘥時間
你老婆唔好意思講到咁絕傷到你感受?
覺唔覺得你地聽話根本係變相鼓勵佢呢個行為
開心啲咁諗 你第日唔駛養老豆老母
我有個同學,老母再婚之後離婚掉低同學俾繼父
繼父又掉俾繼父老母養大佢,即係繼嫲嫲
大撚把呢啲痴線case
我表姐老爺奶奶塞個細路飲符水
好好奇樓主講到條女咁唔gur自己屋企人,所以好唔開心
但又好似咩都無做過咁
叫屋企人加多兩碟條女鍾意食嘅餸都無
佢係咪想你幫手湊呀?
生個小朋友預咗冇晒me time
佢都同樣冇得做自己野
佢產後抑鬱症同荷爾蒙失調真係要見醫生㗎wor
俾著我一巴車落去
咁既格佢孝順自己父母即係雙重標準 唔孝順佢自己父母都係不孝
唔記得咗做你say sor 之後做返咪得囉
全個post得我同你兩個會咁做,就知香港幾多係屋企無撚用既港男
而家香港係一個女性主導嘅社會,但養家甚至承擔屋企壓力都仍然喺由男性處理。個社會越嚟越崎型
你要有其他價值囉
家務請工人做都得,除非你係homemaker
女人只會同人讚自己老公搵到錢好靠得住
無聽過女人會讚老公洗碗洗得好乾淨

話事都比個女人鬧就真係睇你地平時點相處
學你話齋揀著個極品點都死咁只能夠怪自己
哦, 咁我諗男家因素都唔少
你舉既只係你「眼見到既例子」
可能仲有好多hidden左, 但其實女方唔OK既野
(如:送禮嫌三嫌西/俾說話你老婆聽..etc)

男人同女人係好唔同
男人會有咩咪講囉, 同埋比較粗心
女人最怕個頭話完你又係咁, 唔上心
好似個頭抹左個地, 你個頭洗手滴到四圍水
廁所冇廁紙永遠就唔換/唔理
用完D紙巾/包裝紙唔好四圍放, 就永遠總有一舊係附近
女人其實好怕同好憎執手尾

老實, 有時我都想屌鳩另一半
間屋大家有份, 合作少少, 醒目少少, 我地就已經輕鬆好多
唔知FIT唔FIT IN你個case
不過女人就係會為呢d事嬲同躁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞