結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike
呢個要列入教科書
要令到對方讓步都唔係靠忍 靠 passive aggression 嘅

我同老婆嘅相處一樣要有技巧

就好似你出去個社會同上司下屬相處一樣

我覺得呢 d 人際相處技巧其實好有趣

點樣令到人地做到你想佢做嘅野係一門好優雅嘅藝術嚟
即刻你都娶左miss
而家安好嗎
辛苦你了
我冇抽身成功,個時仲on99咁以為自己錯,旁觀者清,身邊有朋友好重要記得搵人分析到底發生咩事,當局者真係迷到仆街
巴打eq好高有冇屈到想爆個d moment ,我有一期真係屈到要打野黎發洩
呢個技巧真係好難, 求指教
ESP.: 想用黎對住男家
你老婆生完仔產後抑鬱你仲諗住hea 咩都唔做
係女人見到都嬲
我由細到大都絕少有呢 d 情況

如果你得罪咗我 我要你知道嘅時候唔會係當刻

我覺得呢 d 係人應該要有嘅修養嚟
冇話你唔美滿話你manage得咁好真係辛苦哂呢樣野講緊點樣經營,學你話係一種美學,唔想manage咪就係負擔
巴打做盛行想跟你學野
但係人愈成長就係應該愈有能力去處理更多嘅事

唔係架咩 ?

其實唔會好辛苦 你愈學會愈掌握到
都要夠iq同eq先做到睇巴打文筆都非常人,十分清晰有條理
係唔係老婆覺得自己生咗
覺得自己好辛苦,好偉大
更加覺得老公唔掂
咁我下世先

我諗唔會好多人想返到屋企,仲要對住另外個老細,諗住點樣完美應付佢
又係give and take question
凡事你諗清楚你係為乜而做

而你想做嘅手法會唔會達到你嘅效果先

已經好唔同

好多說話唔需要講 或者唔需要當刻講 唔需要用某 d 語氣講

或者你要人知道你嘅信息係唔需要直接同嗰個人講
話時話樓主好似失咗蹤
係咪當冇事咁,繼續生存落去
我諗淨係self discipline 我都做唔到,承返個位巴打講人愈大唔係應該capable to manage more,我會答係,但人愈大只會愈懶

self discipline
我只可以話巴打你未遇過啲硬嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞