結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike
正如我之前覆, 有D野係積積埋埋
第一次, 可以接受
第二次, 可以忍讓
到第三次, 第四次...同類事件不停咁發生
個波就會爆
好似家務上, 次次人地抹乾淨, 你就整污糟走左去
整污糟果個一定唔覺得自己有問題架喎
咁點解唔可以合作D? 係都要人執手尾呢?
覺得冇問題果個, 有冇諗過對方感受?
我相信呢個唔係成唔成熟既問題.........
女教師係最難頂
圈仔細,知識又少。缺乏世界觀
對住啲中小學生,喺學校有權威,可以罰啲學生
返到屋企對住老公,成日以為自己啱曬
我有個朋友佢老婆係老師,成日同佢講:「做乜你做錯咗但唔認錯」
成日啲雞毛蒜皮嘅嘢迫佢認錯
點頂?!
個繼嫲嫲咁好
唔係! 不過平均一年都有3,4次,每次一個星期左右。 之後當無事發生。
好多同路我身邊好多朋友娶左miss,以為自己好幸福我自己奶過一次野,咪搞

我諗起佢地係屋企老婆講一句自己就死狗咁個個樣
呀叔你仲有冇頭髮?
對老公好唔係應份 要睇 d咩
利申:我好乾淨整齊, 成日執拾打掃自己間房
我明白整乾淨咗達地,人哋又整污糟係好激氣

但係呢個世界就係咁,你控制唔到其他人
如果因為整污糟咗搭地成日鬧交 ,影響關係,最後離婚。
人哋問你點解離婚,你話因為前夫成日整污糟個地。
試問咁唔係好荒謬咩?

老公未必係最好,老公可能都有好多缺點
但係你點樣去睇呢件事,點樣去處理, 就係老婆成熟嘅表現!
你地個切入點都錯左其實個point上面個個就係想講我付出左一次,冇回報,第二次,又冇回報,第三次,咪爆囉
其實而家呢個社會仲好保守
離左婚嘅男人比離左婚嘅女人,更加有市場價值。
帶住小朋友嘅單親女人,坦白講,好多男人都唔會揀。
有時要明白離婚,邊個損失係更加大 。
莫講話女性,比男人更加想得到人關心得到人照顧。
男人絕對容許是單身

所以每次發脾氣,每次西面,都係一次風險
你期望整乾淨達地可以有咩回報?
你有你既道理
同返工一樣, 有d on9既同事同上司
我地都唔可以control到人地
係改變自己心態

當然, 我諗樓主老婆唔會單單一樣野而發樓主脾氣
你信靠另一半, 就係想佢幫你, 而唔係增加你壓力
都係個句, 好多野, 係積落黎
你講得岩係, 有時拎呢d濕星野黎嘈, 係好影響感情好無謂
唔同意既係, 點解要老婆單方向改變自己心態
而唔係共同合作去令個家更加smooth?
係佢覺得清左塊地係付出,想你唔想整到咁lea fea做回報

呢個係一個loop黎,但佢唔會諗一樣會鋪塵
有 d 野就要兩公婆自己閂埋門 compromise

例如平日一般家居清潔我地兩個嘅 starndard 都算一致

廚房我清潔嘅仲俾 d 上嚟睇樓嘅人讚企理添

但有樣野我就同老婆睇法唔同 就係廁所塊鏡

我就覺得日日用日日抹完都係會有水漬 而且只係水漬唔會唔衛生 有朋友上嚟先抹 靚仔 d 就得

佢就唔鐘意見到塊鏡有漬

咁佢話要抹我咪先抹兩下 或者話唔得閒叫返佢自己抹

久而久之佢都唔會成日講話要抹

頭家係睇你點 manager
迫人認錯講對唔住都夠攞命
你以上講嘅嘢都中肯
我大致都同意
樓主可能係好仆街, 而家係隱惡揚善。

但呢個係屌港女post
要 積極開火
係好撚癲,最depress個時係你開始分唔到自己真係岩定錯
你老婆肯讓步,就算好
但呢個post係講緊啲,以為自己啱曬,唯我獨尊嘅港女老婆
好癲
收皮啦

就係因為老婆咁樣,所以變左。。。。
護士係咁好正常條命係佢手,你唔撚聽咪等死,呢個就係佢諗緊既野樓主對佢老婆黎講都只係一團肉黎,冇感情
建議以上提及職業既另一半review一下自己既精神健康一定有問題,係一定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞