結左婚兩年,係屋企重大壓力過返工

814 回覆
2146 Like 61 Dislike
踏地雷真係好貼切
永遠唔知幾時會得罪佢又比佢閪面同屌

做同一樣野,佢會屌我 我會包容佢

好似得佢有脾氣咁 屌你老母
你講得啱,有啲野喺 compromise。

唔好學都好似我咁,我老婆喺環保撚嚟,佢好反對開冷氣,最多都係臨瞓前一個鐘開俾我,等我易啲入睡。從來係無開住冷氣瞓,試過有晚唔開,成晚都係 三十幾度,我瞓唔到,仲要係熱夜,就算瞓都係每15 分鐘醒一次,直到凌晨四點我老婆先話不如開冷氣瞓,我話唔駛,只要沖過凍水涼應該瞓到。當然到最後喺瞓到,但得一個鐘。

manage 到 expectation 故然最好,manage 唔到而佢唔肯妥協,而你真係好錫老婆嘅,就唯有逼自己接受
見唔見到負擔同美學既分別
你呢個 case 我會覺得如果你老婆睇住你 suffer 都要堅持佢嘅原則嘅話其實佢唔夠 considerate which is 一個 underlying 嘅問題唔淨係單一事件
巴打
我同你背景好似 但係我係你老婆嘅角色
我要幫你老婆講到句公道說話
食飯我由細到大成個家係食清淡,我另一半係食好極重口味
所以溝唔埋食飯我太明白, 我試過食另一半屋企嘅飯食到嘔(因為太刺激太酸太鹹太麻辣),直情食完冇耐喺佢屋企廁所都嘔返出嚟,嚇撚死佢哋之後就冇點去佢嗰度食, 寧願叫外賣(外賣其實已經叫重口味)

而做家務嗰part佢都係咁,成日都唔記得,我懷疑你嘅次數太多所以先會係閪口閪面,你老婆有時會諗自己做快過叫你,但唔抵得點解得佢一個做你可以Hea。
只能夠講,以前唔係咁。唔知係咪女人逐漸咁 dominate 呢個香港社會。

男人係變成一個搵錢嘅工具,而話事嘅係女人
冇錯
部分原因因為勞動市場轉型 女性經濟能力提升

所以兩性地位日趨平等

但作為男人我唔覺得呢樣一定係壞事

反而係作為男人唔應該只係有勞動力嘅價值

勞動力呢個所謂優勢消失你咪搵過其他優勢

呢 d 野道高一尺就魔高一丈架姐

變幻原是永恆 人本來就係要不斷 adapt

唔係有咩好玩
你背景同我9成似,不過家務我就做9成,因為佢返工好累。佢性格係無乜所謂既人,如果屋企亂,就只會鬥亂。所以睇唔眼我就會做埋佢😭。
我地2個相處暫時又無咩問題,同未結婚果時一樣,都係打黎打去(玩果隻)。

不過如果我係你情況,我會灘出黎講,話晒對到死為止(唔離婚的話)。如果唔講,到時有左小朋友,女人情緒起伏更大。相處唔到離婚好過,無謂勉強大家。

返工已經好慘,返到屋企都想放鬆下,長期係咁會痴線。
要講出嚟喺需要好大勇氣,就好似同啲戇鳩腦細講:「屌你個idea 實出事㗎」一樣

因為女人喺唔會認錯,要到真係出咗事佢哋先識驚
港女係咁 頂唔順就離婚轉戰其他市場

香港女人係自私得好離譜
講真我都知好多男/女人好撚鐘意日鳩日都話攰乜都唔做

但係 d 野放喺度點都有人要做咗佢

你攰人地都攰 成日一個人做哂當然唔 gur

係攰定係懶 你問心自己知

想解決嘅咪一係有 d 紀律平日盡量多休息

抽時間做運動令個人 active d

唔啱換過份工 請鐘點

有無行動力 有無心去解決

定係覺得煩唔想理 心照啦
你講出嚟為咗要佢認錯已經錯 focus 啦

你諗真 d 個目的係要佢無面定件事按你想嘅方向行

好多時正正就係唔好令人認錯無面先改變到嗰個人
最理想嘅狀態係對方覺得佢贏咗場交 你好聽話

但其實佢按你嘅意思改變咗行為 你達到你嘅目的

而且咁樣佢下次就會更唔抗拒聽你講
真係咁多男人係咁?
點解我一個都識唔到 , 等我自我感覺良好都好丫

可唔可以講得佢哋詳細啲,職業,學歷,工作?
I mean 多數人男 or 女其實都係懶

行動力低同無紀律性 責任心
唔係要佢認錯,而係知道佢個 decision 喺唔啱。

兩公婆,認咩錯(其實只有香港男人向女人認錯),最主要知道點行先喺啱,呢個先係重點。但女人個腦唔係咁諗
又未必係唔啱嘅

人嘅傾向就係唔鐘意承認自己錯

老婆又好 上司又好 老母又好

你無錯 佢有佢嘅道理 但仲有更好嘅方法

係更好 唔係啱 唔係錯

你可能覺得好垃圾 咪又係講一樣嘅野

但係其實點 present 一個 concept 係好重要
人懶係天性, 大多數人, 無論男同女都懶散
但係話返工多嘢做, 返完工好攰,通常都係出自女性口。
男人通常轉頭就 直接去打機,唔會講嘢。
呢個就係核心女人同男人嘅分別
基本上80%嘅人都係講緊
男女價值觀唔同
男嘅多數幫口樓主同埋呻,已婚嘅女多數話要體諒老婆
真呀 所以唔俾天性控制嘅人先難得
家庭問題好多都係積累而成
冰封三尺非一日之寒
真係喎, 男人口講幾攰都好
半夜三更睇波/打機打足8粒鐘就一定做到
叫佢幫手執屋/洗碗/執衫
就「等陣先啦/擺係度先啦/唉好攰呀」
其實講到尾, 就係等緊另一半幫佢完成

當你放工直落煮飯執碗洗碗,陪做/對功課,幫D細路執書包...
但望見另一半入屋就全個人攤係梳化玩電話
開飯要三催四請, 好似癱己咁要你幫佢裝埋飯裝湯
食完又再攤係度,然後同你講「好攰呀」
個「攰」字絕對係難聽過粗口
你嘅另一半 ?
你真係太年輕
好似韓劇認識的妻子咁(反韓撚勿屌)
一個女人由善解人意變到做惡媽唔係因為女人本身就係惡
而係因為照顧小朋友 打理家頭細務
煩錢銀野
柴米油鹽等等
唔係大家想像中咁簡單
係好辛苦
你媽對你既付出係比你想像中多好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞