Wonder Woman漫畫反派介紹

745 回覆
224 Like 2 Dislike
其實追美漫應該點入手好
上年rebirth我入咗坑 然後由new52開始睇
呢排想睇返啲舊漫畫/大事件 有冇推介

Talkcomic有幾篇新手文,仲有介紹DC發展
理解左成個發展先就會明Crisis係咩一回事
我係用WW黎追返晒所有event野,即係咩?
即係我睇左coie先,之後就由因為coie而reboot左WW開始由第一期睇落去
再跟wiki既event時間
例如睇到WW某期,當年果個時間係有event既,就去睇event,睇完先繼續接返WW
上年就係咁追晒WW同主要event

首先你要揀一個想睇既角色

可唔可以剩係追coie-new52嘅event 然後直落52再去rebirth
因為我用開DC個app睇 啲舊漫畫有時好難搵
其實追美漫應該點入手好

即係我睇左coie先,之後就由因為coie而reboot左WW開始由第一期睇落去
例如睇到WW某期,當年果個時間係有event既,就去睇event,睇完先繼續接返WW

可唔可以剩係追coie-new52嘅event 然後直落52再去rebirth

coie係咩黎
其實追美漫應該點入手好

coie係咩黎

應該想講Crisis on Infinite Earths
其實追美漫應該點入手好

coie係咩黎

應該想講Crisis on Infinite Earths

呢個簡稱
我仲惗緊好耐coie係咪專有名詞
Edgar知道自己要坐一世,於是用扮死黎逃獄。離開監獄後,佢捉左Ben黎折磨同埋質問佢,Ben就將個波拋去Marva身上,話成件事Marva都有份幫手。Edgar殺左Ben之後,對成件事感到好嬲,於是綁架左Marva,並催眠佢嫁比自己。之後,佢將Marva同埋佢既祕書Joan禁錮,用佢地黎做實驗。佢發現Marva同Joan擁有一種媒介體質,可以召喚靈質(ectoplasm)。Edgar發明左一部靈質機,用黎收集佢地召喚出黎既靈質。Edgar利用靈質黎改變自己既外貌,將自己變成靚仔,但呢個狀態要靠兩個媒介—Marva同Joans在場同埋靈質機既光線照住先可以維持。

利用呢份力量,Edgar成為左一個知名既神秘學者,並且靠用靈質表演神秘現象黎賺左幾百萬。Edgar更用呢種力量變成華盛頓既外表,開始對社會宣揚對女性既厭惡。係WW同Steve既調查下,揭發左Edgar既陰謀,並釋放左被禁錮既Marva同Joans。可惜後來Marva比車撞死左,而大家都懷疑係Edgar所做既。

Edgar後來將自己自稱為Dr.Psycho,並成為左欺詐男爵(Duke of Decpection,Ares既手下)既同事。欺詐男爵叫Edgar用佢既能力去令女人係社會上失去信用。於是Edgar就利用剩低既靈質去變成軍隊既上校,Darnell,再對社會大眾表示女人會令美國係戰爭入面戰敗,又陷害軍方office既女特工,企圖令女人係社會既地位下降。

其後Edgar又假扮成一個高大既男人,並自稱Captain Wonder,同一個叫Silver Swan既反派相愛。Silver Swan本來係一個年輕醜女,佢被Ares變成一個靚女,Edgar因為佢同自己身世相似,而愛上左佢。WW之後同Steve一齊打敗左Edgar同Silver Swan,但因為冇證據證明佢地有罪而被逼放佢地走。

因為WW經常阻住Edgar做野,令到Edgar將佢對女人既憎恨放左係WW身上,並渴望對WW報復。
佢後來被WW既另一個反派Circe招募,幫手將WW既朋友Vanessa Kapatelis 變成第2個Silver Swan。Circe既計劃失敗之後,Edgar因為有緊張性精神分裂而被送去精神病院。

後來,來自未來既土星少女(Saturn Girl)使用能力時意外地令到Edgar清醒,Edgar清醒後攻撃守衛並逃出精神病院。

之後,Edgar以Dr.Psycho既身份加入左Secret Society of Super Villains,並成為核心成員之一。佢亦都有同Death Stroke合作過對付Marvel Family(Shazam啲friend,唔關M記事)。後來,佢一度被其他反派懷疑佢對Secret Society既其他人洗緊腦,佢為左證明自己既忠心而幫Doomsday重獲自由,繼而攻撃Metropolis。當然計劃最後失敗左。

終於打完個起源 長撚到

其實DC個宇宙觀有冇mcu咁大?

我睇網上啲簡介mcu啲宇宙級人物直頭可以一拳都已經打爆n個多元宇宙

我睇網上啲簡介mcu啲宇宙級人物直頭可以一拳都已經打爆n個多元宇宙

利申想入batman坑求推薦
好耐之前睇過有張圖話佢咩都預計到所以變咗神定類似咁既野

我覺得不惶多讓
其實我好憎啲op角色

New52做左一陣新神
有張唔知乜乜椅,跟住佢見到曬所有問題既答案

我自己覺得New52既Death of family故事幾正

我自己覺得New52既Death of family故事幾正

咁我由New52開始睇
慢慢惡補下啲關係同時間線先

咁我由New52開始睇
慢慢惡補下啲關係同時間線先

Death of family你要搵埋啲支線黎睇
Nightwing,貓女,batgirl,teen titans仲有outlaws
Batwoman同Batwing好似冇份

個頭開得好但爛尾
其實我入過大陸漢化組幫手漢化過

個頭開得好但爛尾

又唔算爛尾既
不過可以更好
支持
支持

多謝支持
其實有冇人有啲中文嘅簡介網
我幾鐘意睇人物簡介 同埋對我入坑應該有幫助

Youtube好多中文人介片

唔該樓主 不過有冇文字版
Sorry問題同要求咁多

唔該樓主 不過有冇文字版
Sorry問題同要求咁多

我冇睇開中文網呀sorry
我當初就係睇百度貼吧啲介紹貼黎識啲人物既
但照計你google (人名)介紹應該就搵到幾個網

睇batman一定要睇batman hush
其實追美漫應該點入手好

你有冇邊個角色想睇?
Coie到FP中間所有event可以就咁睇,當然好多唔明就靠google
但係N52老實講真係唔知點介紹你睇
Rebirth後不停改寫晒N52發生過既野
例如Superman ww呢本書已經燒得因為宜家話clark同diana冇一齊過
又例如WW,宜家話diana根本冇返過themyscira
咁n52書仲睇黎做乜
所以我覺得宜家係可以由rebirth可以睇,之後就睇返coie後post crisis到FP中間既故事
至少WW可以咁追

睇batman一定要睇batman hush

仲有The Killing Joke
其實追美漫應該點入手好

你有冇邊個角色想睇?
Coie到FP中間所有event可以就咁睇,當然好多唔明就靠google
但係N52老實講真係唔知點介紹你睇
Rebirth後不停改寫晒N52發生過既野
例如Superman ww呢本書已經燒得因為宜家話clark同diana冇一齊過
又例如WW,宜家話diana根本冇返過themyscira
咁n52書仲睇黎做乜
所以我覺得宜家係可以由rebirth可以睇,之後就睇返coie後post crisis到FP中間既故事
至少WW可以咁追

想由batman/ww開始 之後應該會慢慢追埋jl 其他成員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞