凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
呢段我覺得都幾突兀
前面有講到細妹同個阿哥亂倫
但好似冇暗示過個舅父搞過個外甥女? 定係有講過話個舅父鍾意玩細路女
前面太悶有小小釣魚MISS左
有一幕係呀老母去k房拉舅父出黎 間房坐曬後生女女
應該無搞自己外甥女
女主演員真係為藝術犧牲
老老實實冇左比肥佬屌同爆衫搞舅父對套野嘅觀感唔會影響太多
為cult而cult
無左呢兩幕套戲0價值
套戲主要訊息有兩個:
1. 萬物有靈,做衰嘢有後果
2. 信念不足就咩神都幫你唔到

先講#1,敏嘅家族本身做咗唔少衰嘢(阿爺戰爭時殺人無數、老豆經營工廠失敗放火燒廠想呃保險,結果引嚟咀咒;阿媽喺泰國呢個好尊重狗嘅地方偷賣狗肉),加上敏本身就係容易招靈嘅體質,結果喺阿媽錯誤做法事招靈入敏身體下,將d咒靈招曬入阿女身體(cctv入面見到,入面有狗嘅靈,之後又有人嘅靈)殺旺財我覺得可以視為被屠殺嘅狗靈的報復

至於#2,主要係體現於Nim同敏媽身上:敏媽抗拒做薩満,結果用陰招令Nim成為被「挑選」嘅一個,到後來Nim知道實情,信念崩潰之下質疑自己其實並無比巴揚附身(最後結局幾震撼),仲因此死埋(究竟係比邪靈殺定係巴揚幫佢解脫不得而知);至於敏媽,拒絕左巴揚之後,改信基督教,但劇情可以見到佢實際上係乜都唔信;最後一幕話巴揚上咗佢身,我自己覺得係有可能既,但因為佢自己信念不足,所以到最後見到入魔既女,佢嘅咒語係完全無用(至於倒插香有招邪靈既意思,呢個位我覺得係敏媽想犧牲現場d人,叫邪靈殺佢哋好啦,嚟救自己個女)
比你地講到好想睇 但本身都幾驚睇恐怖片
呢套恐唔恐怖
套戲已經有得download
香港太遲上映 仲要等到中秋蚊都訓
劍反而可以領先咁多
錯po
我喺外國所以都download左
唔恐佈懶深奧,講黎講去咪因果報應囉
唔駛嘥錢入場睇
套戲主要訊息有兩個:
1. 萬物有靈,做衰嘢有後果
2. 信念不足就咩神都幫你唔到

你都on 99
笠住個頭就認唔到?TVB 劇?

你估邪靈好似你咁豬西咩
前面已經有人解釋左
你如果唔係手殘,就自己爬下文

#93 同 #105 咪有絲打解釋係想呃d鬼囉
燒廠呃保險 燒死埋過百人?
唔駛咁在意喎
後面嗰個位好多影評都有唔同見解
我覺得黑色車+老母去驅魔都係喻意緊個老母代個女做容器
但有d人都覺得係為左召神黎幫拖
睇你點理解
咪就係囉
本身就係可以有好多解釋同意見架啦
無端端屌人on9豬閪
我連睇conjuring都無感覺
係咪唔駛睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞