凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
結局變左喪屍片
三池崇史套audition好睇
我自己睇完 係覺得out of expectation 原本以為會好恐怖 但睇完覺得還好 應該係我睇過最唔恐怖嘅一套 可能有好多位我都唔明

其實我係睇完戲評先入去睇,啲人話會心寒同毀道德倫理觀念

真係好垃圾
鬼屋驚恐實錄我都會驚
呢套真係睇撚到嬲
前半段鋪排左咁耐
最後變左喪屍片好on9
認同祖孽真心恐怖
完全無jump scare
電影色溫好講究
論塑造壓抑氣氛方面 冇一套比得上佢
呢套要識欣賞都得 d fd睇完個個話似懸疑片多過恐怖片話悶
呢套吹大咗
哭聲拍得太好
可以入選十大overrated電影
垃圾page吹撚到恐怖片第一名
然後啲影評人又吹另一個風向 咩恐怖片新突破
形式內容都破格
悶到七彩
信仰。肥婆由深信到懷疑到崩潰到否定,對信仰者是好大件事。
全部都要解釋就唔好睇 留返懸念先好 每個都有唔同嘅方式解讀呢套電影 睇吓上網嗰啲分析啦
背後嘅含義可以自己解讀
但起碼我要知你個世界邏輯係點運作
之前睇啲探靈節目講,一係就係等於打999比神同佢求救,一係就挑釁佢。

1.
2. 有的話係邪靈 有人話係真巴陽神 (可能其實無分善惡) 念上身嘅時侯係諗住為人 普渡眾生 而老母自私 係諗住救女 利用左力量 (掉轉插嗰啲香:喺泰國其實係好惡毒咒術 操控靈魂) 令其他人比惡靈上身 幫個女分擔 亦都有人話從頭到尾巴陽神只係邪神
3 不敵 亦都喻意住 係個夢裏面個頭斷咗 想講嘢 但個女聽唔到 代表左巴陽神想上佢身 但係個女係無神論者 connect唔到
4.
我覺得套戲既心寒位係,好似有希望解決到件事,但最終都係解決唔到,冇希望咁
e.g
- 神婆有巴揚神附身,覺得佢應該搞得惦,但竟然因為信仰而gg
- 大師睇落好勁,可以解決到件事,但又因為中左幻覺既舅母而導致失敗
- 敏老母最後似真係巴揚神上身,但又竟然倒插香
中伏片黎我就係信錯你班屎忽鬼吹奏

成套野用一半時間去鋪排講到個女主角幾勁幾勁

後來原來一隻卒仔都砌唔低,發展到隻卒仔變大佬,又唔夠抽班幫手

跟手又玩老套劇情,最需要保護既人竟然派隻最廢既手下去守,一下就俾人搞掂

成集野d cam man 淨係識揸機,其他角色俾人斬都係要揸實部機唔幫手,自己俾人咬左下半身去都係要揸番部機影自己俾人食。

明明對手都係人,見到敵人就淨係鳩叫鳩跑執番部機都唔打番對手

睇到一半好撚火滾!

仲要個個畫面都低成本到呢!火燒人果場竟然係影住道墻睇下火光就算

結論:當紀錄片睇少少風俗都ok,你期望係鬼片就曬錢曬時間
前期好多位都係故弄玄虛
好似個盲婆同馬路死狗果啲
好多野諗住後面會解釋原來冇
係三級片但啲燒死咬死人鏡頭就避開哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞