凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
唔知點解 依套戲令我諗番起十幾廿年前日本嗰套
同樣野主打偽紀錄片吧戲 叫靈異咒
重要有啲地方都好似

不過依套血腥好多 但有啲位真係失衡
Hereditary 同 midsommar係我個人黎講近年恐怖片嘅嘅典範,氣氛同劇情一流。

紀錄片型式唔係問題,問題係個手搖cam搖到勁搖頭暈。呢個型式已經比你好多機會解釋background,但都係敍事唔清晰。

恐怖片黎講只算合格,中間有段大概5分鐘好緊湊。之後急轉直下。可能係我本身見到呢個導演,對套戲期望過高
唔好入場睇 悶到喊 又唔恐怖
斬頭夢唔係因為佢老豆果邊祖先以前斬左幾千個人頭,所以d怨靈詛咒佢地家族咩
證明主角呀媽嘅基督教信仰唔堅定,
所以不足以對抗邪靈。
過兩日睇
驚見到劇透lm睇完返黎再睇討論
個老母又話比巴揚神上身但又幫人倒插香之後個笑容又勁撚恐怖
其實阿媽係無信仰 佢本身唔相信神靈存在
為左拒絕巴揚神附身 走去信耶教
但耶教係呢套戲裡面 係0作用 好諷刺
有冇人知
初段牙敏話遠處見唔見到屋入面個人係咩人黎
同埋盲婆點解會死
有好多位雖然好犯駁
但我比較在意有好多位都冇解釋
btw女主角真係好撚正
有無人睇左南巫,呢套真係睇到訓著
超唔超越到哭聲
conjuring都真係幾恐怖

我覺得最恐怖既鬼片係 鬼影同見鬼
Agger
感覺睇完浪費咗兩個鐘。。。
上網睇就夠了
唔太值得入埸
泰國鬼片最有印象係嚇鬼阿嫂同鬼影
兩套個因果關係同D懸念都做得好好
雖然嚇鬼阿嫂比起恐怖片似係溫情片多D
呢套比我感覺係韓仔同泰仔d鬼片要素都要拎d加落套戲度
搞到不倫不類咁
玩hand held 玩到走火入魔
攞啲角度又咁靚
完全唔似手提咁
好出戲囉
其實佢正正常常拍 反而仲好

成套最精彩係睇返錄像果幾段
CCTV 個段?
佢d jump scare 小學生都估到佢幾時出
有齣西班牙片叫凶屋32都好睇敍事好連貫運鏡都好出色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞