凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
其實個巴揚神由頭到尾係邪神定係正神?
最後尾老母上身係其他邪靈上身先倒插香
之前念又好似正常插香喎
好同意,原因我覺得有幾個

1) 阿敏老母後生既時候,拒絕過巴揚神附身,巴揚神嬲鳩佢,而家又點會幫佢

2) 阿敏老母個老公過身,殮葬儀式當日,佢請神父到場做禱告,巴揚神唔會容許同一個人,侍奉兩種信仰
睇完得淡笑喪屍片嚟
睇影評見到有人講話係代表信仰大於事實
原本我都覺得純粹係怨靈上身 但最後佢又話感受到巴揚神 捉住敏個頭又念到咒
如果純粹係怨靈上身發癲 隻怨靈唔駛要扮返個女去停止個老母落咒
其實有d位都好confuse 一開頭我都唔明點解笠頭做儀式係佢老母
係睇完同d fd傾劇情先發覺可能係要呃d鬼轉移去個老母身上然你個老母想犧牲自己
同埋話架黑色車係紅色又係另外一個confuse位黎
我原本覺得佢係想呃d鬼所以擘大眼講大話
但樓上話有影評講想帶出信仰大於事實又真係有d道理
成套野嘅中心思想其實都好扭曲 諷刺小數宗教信仰之餘
又講到人類自己本身好無能
泰國d鬼片以前有唔少恐怖得黎都有d深層意義
但呢套帶出嘅思想我覺得係冇意義+教壞細路
好同意,原因我覺得有幾個

1) 阿敏老母後生既時候,拒絕過巴揚神附身,巴揚神嬲鳩佢,而家又點會幫佢

2) 阿敏老母個老公過身,殮葬儀式當日,佢請神父到場做禱告,巴揚神唔會容許同一個人,侍奉兩種信仰
原本我都覺得純粹係怨靈上身 但最後佢又話感受到巴揚神 捉住敏個頭又念到咒
如果純粹係怨靈上身發癲 隻怨靈唔駛要扮返個女去停止個老母落咒
其實有d位都好confuse 一開頭我都唔明點解笠頭做儀式係佢老母
係睇完同d fd傾劇情先發覺可能係要呃d鬼轉移去個老母身上然個老母想犧牲自己
同埋話架黑色車係紅色又係另外一個confuse位黎
我原本覺得佢係想呃d鬼所以擘大眼講大話
但樓上話有影評講想帶出信仰大於事實又真係有d道理
成套野嘅中心思想其實都好扭曲 諷刺小數宗教信仰之餘
又講到人類自己本身好無能
泰國d鬼片以前有唔少恐怖得黎都有d深層意義
但呢套帶出嘅思想我覺得係冇意義+教壞細路
仲有爆衫果幕 對波靚到
極度唔鐘意睇好多JumpScare嘅鬼片
想問呢套大家睇完覺得點
氣氛方面好唔好 定都係濫用JumpScare膠劇情嘅爛片
擺明 jump scare 就應該得一兩個
但後段都幾多位會俾佢嚇一嚇

利申超細膽
可唔可以解釋多少少
事實:架車係黑色/儀式唔知救唔救得返呀敏
信仰:架車係紅色/儀式一定救得返呀敏

即使知道信仰唔一定等於事實
但只要你信就會將件事成為對你嚟講既事實
台灣個邊話恐怖到戲院要開燈放映
我覺得吹大左
係有啲恐怖但未至於驚到要開燈睇呀
香港都好似有開燈場
駛唔駛呀邊間?
劉名跟進
【破天荒首設😮細膽開燈場‼️】
由於電影太恐怖,詢問度極高之下, Edko Films Ltd. 安樂影片 現宣布破天荒開設《凶靈祭》「細膽開燈場」🙈「細膽開燈場」將於9月18日推出,只此一場,觀影時影院會全程開燈,細膽嘅觀眾再冇藉口唔入場喇,即刻tag又要驚又要睇嘅朋友!
.
《凶靈祭》細膽開燈場 詳情:
日期:9月18日(六)
時間:7:30pm
地點:葵芳百老匯

🎟️#本周末優先場 撲飛即到: bit.ly/2VuCnq3
18/9(六)19:30 葵芳百老匯(細膽開燈場)
18/9(六)17:30 百老匯The ONE
18/9(六)17:30 B+ cinema apm
18/9(六)22:00 旺角百老匯
☠️驚奪韓國電影開畫NO.1
☠️勇奪富川奇幻影展最佳作品
☠️《鬼影》X《哭聲》泰、韓兩大恐怖大師破天荒攜手矚目懼製
《凶靈祭》 9月22日(三) 巫骨悚然 9月18日起優先場
#凶靈祭 #TheMedium #鬼影 #哭聲 #百老匯院線 #BroadwayCircuit
同哭聲比點?
我反而覺得佢純粹係表達之後做儀式嘅唔係敏 係個noi
所以先用黑色車但話佢紅色嘅隱喻

呢套野加入左太多元素 又萬物有靈
一開頭又有隻死左嘅狗喺路邊 最後d人中邪又變哂狗樣

劇入面冇明示究竟所謂怨靈係咩
好多鏡頭同隱喻都係想觀眾自己估個意義究竟係咩
我個人覺得唔需要集合咁多元素黎比觀眾有懸念
哭聲好好多

感覺就是當初哭聲Ban咗嘅橋試下嘅感覺
哭聲唔錯,巴打可以睇吓
唔多jump scene, 但劇本完整,會睇到人唔舒服嗰種
睇咗
我覺得佢拍得有啲太深
唔太好睇
我都覺佢太多元素要講搞到有少少失衡
主軸係信仰嘅探討 但對於怨靈報恨嘅因果關係寫得唔係太好
前面成個鐘令到人忍唔住要快進嘅位用黎寫下呢D因果關係可能會緊湊好多
舅母條智障。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞