凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
應該咁講 依套戲嘅位大多數都係歸為兩派
一邊係當巴揚神係正神 另一邊係當巴揚神係邪神
你篇野係歸邊後者嘅 但如果係咁 咁邏輯上就有啲講唔通嘅位巴楊神係亦善亦惡既神,你聽我話我就幫你,你唔聽我話就唔幫

第一: 點解巴揚神由正轉邪之後嘅實力可以跳得咁勁?勁到可以滅團?
喺套戲早期佢做緊嘅都係好事 幫村民 幫念搵邪靈
就拎佢庇護緊條村嘅村民黎講 :

村裡面有啲人唔信仰佢>佢照幫
呀媽呃左佢咁多年>咁多年佢都無報復過呀媽
呀敏唔信佢>希望透過夢境 去幫助同樣唔信仰佢嘅敏
如果巴揚神係邪神 咁佢無需要做左咁多代庇护村民嘅正神
再者連喺敏嘅夢裡面 佢都無能力喺邪靈面前同敏溝通(即係巴揚神一直鬥法都輸緊)
再到石像個頭都跌埋落黎 只可以講巴揚神真係唔勁
巴楊神既力量日漸被削弱係成立
但佢能量比邪靈弱係不成立

畫面背景:
法師 敏媽 符咒布袋 鬼(複數)敏 佈滿符咒敏的房間 敏個阿姨
法師角度:
1. 符咒布袋既作用:係防止邪靈上敏媽身 》保護敏媽〉成功讓巴楊神上身
跟據1. 實際情況下 符咒布袋失效(或者由頭到尾都係冇用)(或者保護敏媽唔俾廢墟入邊嘅邪靈入侵) 》敏媽身體被清空+敏媽嘔血(付出成本)〉巴楊神繼而可以上身敏媽身

佈滿符咒敏的房間的作用: 防止具有攻擊性既邪靈阻止儀式

敏姨因為個女叫佢重新有左個體意識導致佢既行為破壞平衡,解開左所有平均點

最後巴楊神vs邪靈
但係維持附身係需要捨棄自我意識
但敏媽聽到敏叫時
動搖左信仰
巴楊神消失
法師一眾 敏一眾全滅

其中有一個bug位就係盒點解會震動
導致法師成個儀式失敗
解釋1. 震動=儀式失敗
反證: 結果係儀式成功,但付出所有人嘅生命作為代價

解釋2.震動=儀式成功
反證:布袋既最初作用係保護/集中敏媽於一點。
後因為布袋既作用已經無左,但巴楊神因為布袋嘅原因無法上身,所以允許/默許邪靈出現,從新改變空間既維度,產生(共性質物體)影響,繼而可以上身。
*以廟宇神鬼會喺同一個空間作為論證

假設1 及2既解釋係互通成立
咁就可以推測到成個結果就係所有人都要死
除左巴楊神 同邪靈
而死後既人 好有趣 係呈現住野獸嘅習慣 (狗)
根據 因果論 敏媽繼承家業 賣狗肉 》社會反對〉佢無理社會反對繼續賣 》為左錢
因為佢地家族係靈媒既關係》套用去敏媽殺狗〉死左既狗因為能量相互關係而變成靈》成為怨靈係因係敏媽殺死佢地

第二: 呀媽被上身後 第一件事做嘅 就係害死曬在場嘅人
如果巴揚神係要報復呀媽 咁佢點解唔係直接了結左呀媽先呢?
(如果你相信巴揚神係邪神 咁照計佢應該同樣好似殺念咁 直接帶走唔信仰佢緊呀媽)
而係要召喚出邪靈 再到最後扔底呀媽比其他邪靈殺 ?依個位睇唔出有想要報復嘅諗法

根據以上推論係 巴楊神 狗鬼 鬼 係分開
巴楊神既能力只足夠保護敏媽

我搵到另一篇推測文篇,可以連續到某些我既推測

巴揚神到底存不存在,是整部片看下來比較好奇的問題,根據前半段的鋪陳,巴揚神存在應該很理所當然,不過從結尾 Nim 的訪談,似乎又要打上一個問號。

提供一個猜測:曾經存在,但被殺死了。

先講個背景,片中萬物有靈的信仰裡,巴揚神可以視為一個相對強大、偏向友善人類的自然靈(或不知道因為什麼理由產生的靈),祂的力量很可能是有限的。

不會從頭到尾都不存在巴揚神,否則無法解釋 Nim 超自然的力量(壓制邪靈、逼 Mink 吐出黑色穢物),可以說片中大多數時候 Nim 仍然是個貨真價實的薩滿。

但在片中某個時間點,巴揚神殞落 / 被殺死了,具體的象徵是祂的雕像直接被砍下頭顱。Mink 提到自己不斷夢見持劍的高大男人、以及頭顱滾落地上,推斷殺死巴揚的兇手是附身 Mink 的邪靈。

至於為什麼要殺死巴揚,可以理解成老大想罩底下小弟,找邪靈算帳,沒想到被對方反殺。

從這個猜想出發,狀況就比較清晰了,巴揚神之死造成兩個主要的後果:
1. Nim 再也感受不到巴揚神,就像她接納巴揚神之後忘記了不接納時的感覺,巴揚神殞落後,她也不記得巴揚神存在的感覺了,這讓她說出了最後訪談裡的自白。
2. Nim 不在有巴揚神的庇護,直接或間接受到邪靈的反噬猝死。

這個猜想應該也能回應有些討論質疑為什麼《薩滿》跟薩滿信仰無關,其實還是有。

當然《薩滿》雖然設定相當有魅力,後半劇情智商急速下線還是讓我非常傻眼(比如儀式前幾天為什麼不把一看就超級危險的 Mink 五花大綁貼滿符咒、儀式當天為什麼不派人重點看守超容易出事的 Mink 本體,可以說主角群就是被自己笨死的……
巴楊神既力量日漸被削弱係成立
但佢能量比邪靈弱係不成立

石像同夢境 首尾相應
邪靈喺依套戲基本上係壓住巴揚神
如果巴揚神能量比邪靈弱強 咁依套戲喺中段可以收檔唔洗再拍落去
更加唔洗再搵法師 blablabla

根據以上推論係 巴楊神 狗鬼 鬼 係分開
巴楊神既能力只足夠保護敏媽

你quota嗰篇文章 已經同你打嗰篇野有矛盾
人地出發位都係巴揚神死左 但你粉字都係講緊巴揚神重喺到
同埋你完全唔係答緊我講嗰啲野
你只係重複番你上一頁講嗰啲野

我第一段講緊佢做緊正神嘅行為
你覆我最後嗰幕 好似離曬題 重要彈個共性質物體
^如果電影有多d畫面講述邪靈既力量起源會更完整

1.敏會上身係因為佢做左招魂儀式》因為佢男朋友死〉連繫點》佢同男朋友感情好好…

2. 成堆草嗰舊嘢=招魂儀式係一個開關制》靈媒家族〉村入邊有好多鬼/被敏媽殺既狗鬼

綜合1+2
由佢男朋友點解會死 》因為意外—畫面入邊薩滿渣車經過現場〉可以推敲出佢望到既嗰條屍就係敏既男朋友

因果關係
就係敏既男朋友意外死(原因未知)》
敏男友變成怨靈〉
薩滿無幫佢(薩滿幫好多人但偏偏無幫佢)》
招魂儀式〉
敏係意識既載體並處於任何邪靈/其他空間既意識都可以入既狀態》
邪靈(複數)成為單一個體意識(需要相當數量〉時間聚集數量)》
邪靈能量比巴楊神更強 (原因出自於載體 敏 vs 次選擇薩滿肥婆)所以肥婆一直都奈佢唔何,而且巴楊神既力量無法全面展開
》但在片中某個時間點,巴揚神殞落 / 被殺死了,具體的象徵是祂的雕像直接被砍下頭顱。Mink 提到自己不斷夢見持劍的高大男人、以及頭顱滾落地上,推斷殺死巴揚的兇手是附身 Mink 的邪靈。

至於為什麼要殺死巴揚,可以理解成老大想罩底下小弟,找邪靈算帳,沒想到被對方反殺。

從這個猜想出發,狀況就比較清晰了,巴揚神之死造成兩個主要的後果:
1. Nim 再也感受不到巴揚神,就像她接納巴揚神之後忘記了不接納時的感覺,巴揚神殞落後,她也不記得巴揚神存在的感覺了,這讓她說出了最後訪談裡的自白。
2. Nim 不在有巴揚神的庇護,直接或間接受到邪靈的反噬猝死。》

儀式篇
.巴楊神成功上到敏媽身》
..一開頭大笑,終於上到身〉
…喜悅
….能力不足無法保護其他人》
…..維持力量同保護其他人需要最中既集中〉
……新薩滿vs邪靈敏》
…….巴楊神輸既原因係佢既載體再次動搖信仰》
……..而致佢無法展現實力》

畫面中巴楊神既力量一度係可以牽制在場既所有邪靈》邪靈敏+狗鬼

如果要將一個人完全肉體停止只可以講野
因此可以推算力量一定係大於邪靈
呢套恐怖片
成班連登仔淨係掛住主角對波

一個二個都咸濕鬼上身
快啲浸隻食指落杯水睇吓有冇變黑色啦
#629嗰位師兄 你係咪睇緊第套戲
我同你既理解力唔同
矛盾位在於你理解唔到

同埋佢片文出發位係在於巴楊神既存在
唔係死。

對於法師既推算我都有:

「其中有一個bug位就係盒點解會震動
導致法師成個儀式失敗
解釋1. 震動=儀式失敗
反證: 結果係儀式成功,但付出所有人嘅生命作為代價

解釋2.震動=儀式成功
反證:布袋既最初作用係保護/集中敏媽於一點。
後因為布袋既作用已經無左,但巴楊神因為布袋嘅原因無法上身,所以允許/默許邪靈出現,從新改變空間既維度,產生(共性質物體)影響,繼而可以上身。
*以廟宇神鬼會喺同一個空間作為論證」

解釋三
法師做既所有野係為左召喚巴楊神》
所有儀式既作用就係為左將逼自己唔信巴楊神存在既敏媽令佢完全信》成為戴體

從三點取得有連續性既資訊後排出既次序係:
得出法師既作用係將敏媽變成載具》
巴楊神既能量係需要載具先可以產生能量(薩滿)

所以巴楊神既力量係:

1.舊薩滿 vs 邪靈》勝〉逼到佢嘔黑汁
但後尾因為其叔及其母插手所以變左無結果

2.舊薩滿 vs 邪靈 輸 (簡單講夢實結果都係巴楊神輸)
結果:舊薩滿死亡

3.原薩滿 vs 邪靈 勝
但其後因為最初既原因而導致輸

4. 巴楊神消失

5. 基督徒敏媽 vs 邪靈 輸
被燒死
你理解唔到就覺得我錯
由佢男朋友點解會死 》因為意外—畫面入邊薩滿渣車經過現場〉可以推敲出佢望到既嗰條屍就係敏既男朋友

你知唔知你睇緊咩
你既邏輯思維係定點發展
有左好多既定前設

你唔明係因為你唔願意集結其他人既思想
邏輯邊邊度錯左?你理解唔到推算唔到係你問題
其實依兩個位 唔洗推理嘅 套戲畫公仔畫出腸
故事既構成係o
你就只係無限發展
咁咪亂哂囉
一個故事
明解?
即係乜? 公仔 同腸係咩 內容 重點係咩?
同我推測既內容 重點又有咩唔同
你不如睇多次啦 唔好包嗌頸

套戲講得咁清楚自己走去森林上吊 你又話「意外」

馬路上面嗰條屍影到咁清楚係狗 又吹到話係「男人」

張圖邊個睇得出係狗

但如果係如你所描述嘅係狗咁我男人嗰part就有錯

多謝你更正有人話敏男友森林上吊自殺
但唔代表 佢真係喺森林自殺
(有人證實到?)
(條屍有冇被轉移既可能性?)

同埋你捉住一個節點係唔足以推翻整個論點
因為我既分折係由故事中心出發
錯既係最初時因
但果仍然有效
直到被另一個說法推翻
柒咗就收嗲啦
好撚煩
你d無腦撚摺撚柒埋俾我屌你老母塊西啦
大佬 你係咪好攰 不如去訓下教
訓醒落去金魚街行一轉

多謝你更正有人話敏男友森林上吊自殺
但唔代表 佢真係喺森林自殺
(有人證實到?)
(條屍有冇被轉移既可能性?)

不如你唔好再討論啦 你直接飛去🇰🇷拍番套啦
你咁樣腦補落去 over左啦
有佢講無人講
咁你幾時比我屌你老母塊西
你個傻閪自己思考封撚柒住左喺度學人串嘴

我成篇邏輯就緊扣嘅,你駁到一點都係你駁到唔係因為你推理到

蠢撚你老母教到你咁撚蠢 我屌下你老母幫你補下iq

是日笑點:男人
你唔好害佢啦睇依套野都睇到佢精神病發作
拍你老母閪咩你俾錢我賣一套一模一樣但故事更加完整既,你覺得大部份人短期內仲會唔會想睇

電影》商業
唔夠多人睇邊撚個會睇戲

所以你叫我去拍返套肯定係蠢撚行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞