凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
要用「韓國耶教導演抵毁其他信仰為偶像或魔鬼崇拜」嘅問題意識去閱讀同理解個文本。
其實巴打解釋得幾好

一開始已經講咗無論乜嘢都會有靈性

諗返其實啲人最後好似狗咁

係我哋局限諗上身嘅一定係以前死咗嘅人
要解釋嘅話點都解釋到
嚇9死
自己本身係好憎jump scared嘅人
但係好鍾意呢套戲
得一兩個鏡頭係
劇情都好豐富
好多位要自己諗
女主好正
最後點解係驅老母,唔係個女?
lm
我覺得原先應該唔係想召巴揚神上老母身
純粹係因為老母同敏體質差唔多 巫師蒙住佢個頭去紗廠度呃哂所以怨靈上老母身 跟住一次過驅哂佢地 本身代價可能就係個老母會死
但之後舅母被迷惑開左門 儀式失敗左 老母係束手無策之下頭一次真心希望巴揚神黎救佢 喺嗰一剎那產生左對巴揚神虔誠嘅信仰 令到巴揚神降臨喺佢身上
但最後佢見到個女個樣 又一次動搖 巴揚神走左 結果佢就被燒死
成套野最抵死都係個老母
主角呀媽一開始信耶教
但連捉個女入教堂嘅念頭都冇
普通泰國鬼片一套,同薩滿毫無關係,同埋D儀式都好流吓
尾段男法師同成大班徒弟包住阿敏老母成個身,帶佢去舊樓做法事,但同時間,鎖阿敏自己喺屋企,就淨係得一個徒弟同佢舅母守住。

大佬,阿敏中左邪,試過攞刀捅人,點可能得兩個人看住佢呀

呢個真係BUG 到仆街
大佬, 咁佢係貼左符出唔到黎喎, 咁又bug?
我覺得由佢倒插香嗰度 暗示左上佢身嗰個唔係巴揚神。應該只係其他嘅邪靈附體 。
有個地方唔係好明 黑車係紅色嘅個段係咩意思?
突然死左嗰個靈媒肥婆尼姆之前都同阿敏老母講過,佢同男法師過幾日做既法事能唔能幫到阿敏,連佢自己都唔敢肯定,如果連「設備充足」既法事都唔敢肯定救唔救到阿敏,咁又點可以肯定貼幾張濕鳩符喺門口就可以鎮得住阿敏??????

之前阿敏用刀桶傷過舅父,擺明就係危險人物黎,有乜理由淨係留低一個徒弟、舅母同個BB 喺屋企,反智到仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞