凶靈祭 薩滿 討論區

1001 回覆
82 Like 13 Dislike
前段氣氛加演技唔錯後段暴走變喪屍片
暗示,無講實
佢地的確做左
不少細節位幾有心意。

靚女教堂都玩手機,都宗教太不上心,是被鬼上身的伏線。靚女講自己熱愛工作,但最後以極難堪方式被炒,幾大諷刺。

老母最後是否被巴揚上身都是幾有爭議。如果是為何倒插香和極詭異,如果不是又如何和靚女鬥法

不過舅父個仔出過事都不搬走是大bug
最on9係最尾比人開門就會破法咁重要既事,竟然只係派一個新丁係到守住
出面個結界就咁多人
四咬一 腸都出埋
呢個位係好難說服到人
因為得舅母一個中幻覺
其他人係好清醒 但又唔用行動阻止
可以再加多少少原因 增加說服力都好
最後有冇上到真係睇到好矛盾
倒插香嗰下明顯係褻瀆神靈嘅行為 睇落點都似係比邪靈控制
但佢同個女對峙嗰下又念到咒 本身老母應該唔識呢D咒
加上D怨靈比佢念咒嗰下又要扮返個女黎令老母心軟
如果老母身上都係怨靈 喺個女身上嘅怨靈冇需要驚佢念咒 因為都係同夥
請問邊個位有講,可能看漏了
有種講法是機戰黃色第三勢力式邪靈上身
哥同妹亂倫 後來比屋企人發現 最後喺森林自殺
但依個位其實有啲位收得好仔細

同埋有一幕係阿姨去阿哥間房 跟住阿哥張相貼滿曬同阿敏啲合照
但到佢地去阿敏間房嗰陣 阿敏嘅枱頭有擺同父母嘅合照
但張相裡面無阿哥

所以有人假設阿哥係單戀阿妹
而同阿哥亂倫嘅阿妹有可能係比鬼上身
反而覺得上老母身個巴揚神係果種太督信神明到走火入魔嘅邪僧,本身都應該係有法力既但就偏向魔果種
如果係咁又有d cult片feel
佢地去嗰度就係老豆祖先燒嗰間廠
仲會有第三勢力怨靈
諾伊在被巴揚附身後做了一個讓眾人驚訝的舉動,那就是「將線香倒插」!
一般來說「線香倒插」代表了三種意義:一是「緊急向神明求事」;二是「挑釁神明」;三是如果是在廟中的話,那也可以代表請正神離去,邀請邪魅入住的意思。
而就《薩滿》電影事件的立場來說,諾伊這個舉動,三個意義其實都能解釋得通,但如果巴揚真的是邪神,或是附在諾伊身上的是其他惡靈,那麼這個舉動是最後兩種意圖的可能性就會多一些……
google睇完 原來倒插香除左對神不敬嘅意思外仲有一個意思係向神明緊急求救嘅意思
不過唔知編劇有冇諗到咁深
網上吹到幾大 又攞獎又盛
我諗佢做依個行為嗰刻 已經比邪靈上左身
呢套野同溫子仁套惡煞調返轉, 果邊有名字既個個都正常人發揮,呢邊除左大師個個都係豬頭炳
就咁睇個畫面表達都似 但佢對個女念咒又好confuse
怨靈都識念咒仲要有d效
最後嗰半個鐘我70%時間都唔敢睇個mon
Me so weak
我諗應該係無,老母的確有野上身,但唔係巴揚,但老母以為係,就照佢意思去做,害其他人都上晒身
然後佢就想以巴揚神神力救自己個女,點都係失敗,之後個女就召喚埋d隱形靈體殺埋佢,咁就無人阻手阻腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞