加拿大STREAM B OWP討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
小弟24年先gradstream b 其實係咪已經收咗皮 只能行stream a
Quit U
如果佢地叫得你申請就一定要有先批啦
同男朋友同居左兩年 想幫佢申請swop 係咪要結婚好d 定有d生活費用share既單+生活照就ok
想問下加拿大難唔難揾biomed related既RA
同埋想大概了解下個邊既research生態
你連A都行唔切
點解嘅 我見唔係26年8月之前讀夠一年就得啦咩
要8月前出到grad cert 入紙
你可以咁憫水嘅
想問如果申請OWP時係未結婚 (只係訂左婚但唔qualify做common law partner, 因為冇同居唔係cohabitant) 但會結左左緍先過加拿大 依個情況下應該係申請OWP就declare定有common law partner (雖然唔qualify但叫做有備案) 到係結婚後webform update 係咪最適當做法?
hoxy係去多倫多?
Ching 你係degree grad完再報HD進修嗰種?
For你pt嗰個 你想安心啲建議你做左ECS學歷認證先 喺香港做就得 佢會話你知你個HD等於嗰邊嘅咩level同邊type學歷 但我個人都覺得pt係未必applicable嘅

但如果你想宜家呢刻再報full time HD, diploma要at least兩年嗰啲先計 你宜家報 讀兩年 再去做一年野 時間應該係你講嗰個冇錯 8/2026前個public policy仲in effect 照計就work嘅
下年年中先去你應該今年年尾先申請owp嘛~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞